Футболът ни ще е на това ниво, докато се управлява от аматьори

January 19, 2021

По време на заседанието на Изпълкома някои от членовете му предложиха при избор на нов президент и Изпълком право на глас да имат само професионалните клубове, както е в други държави.

Преди много, вече, години професионалните клубове командваха парада. Дори оснновната роля беше на тези в “А” група. След това Михайлов и компания видяха лесния начин да печелят избори и промениха нещата. От тогава аматьорските клубове се нароиха като комари след дъжд и сега спокойно можем да кажем, че с тяхното съдействие се случва това, което се случва в родния футбол.

Бившите четвърти много бързо се научиха как при избори да използват аматьорските клубове както управляващите при избори използват едни малцинства…

В крайна сметка се получи така, че тези, от които зависи развитието на футболът в България ги интересува всичко друго освен футбола. Няколко члена на изпълкома подпомогнати от аматьорите правят каквото си искат…. Избират който си искат, приемат каквото си искат…

Едно банкетче, малко обещания, малко чики-рики и всичко е така, както искат тези, които поръчват музиката. За жалост от това страда единствено футболът в България, защото за “тези, които поръчват музиката” футболът е на последно място, а явно и за съответните аматьори.

Затова не трябва много да се чудим защо футболът ни е на това ниво и продължава да слиза надолу. Когато те управляват аматьори в един момент стигаш тяхното ниво.

За някои може да звучи много силно, но в момента отборите членове на БФС са около 600. От тях професионалните са 29… Всички гласуват равнопоставено и реално се получава така, че родния футбол го управляват аматьорите… При това положение няма какво толкова да очакваш… Нито от националния отбор, нито от нищо.

Днес от АФЛ излязоха с някаква позиция, в която се говори за демократични права, за развитието на футбола, за ” гръбнакът на най-масовия спорт у нас”, за правото “да изразяват позицията си посредством своя вот”. Реално всички тези клубчета изразяват позиция от доста време и тя няма нищо общо с това, което са написали в обръщението си.

Според мен най-нормалното нещо е професионалните клубове да взимат решенията. “А” и “Б” група са почти 30 отбора, а това означава 30 гласа. В такъв случай АФЛ могат да изберат 10-15, които да гласуват от тяхно име и отново ще имат право на глас. Разликата е, че при такъв вариант техният глас ще бъде не повече от 1/3, а не както сега 90%… Проблемът в този вариант е, че аматьорите няма да са толкова интересни и преди избори чики-рикито няма да е същото… Имайки предвид какво се случва по наште ширини аматьорите най-вероятно ще се скарат кой да гласува от името на другите. Не за друго, а просто защото тези, които не гласуват няма да са “актуални”.

От БФС не искат да си ходят, не искат и да променят вече изграденото статукво и едва ли ще предприемат стъпка, която да ги “бутне”, а аматьорите веднъж влезли в играта няма да излязат така лесно. “Позицията” им от днес го показва.

Докато българският футбол се управлява от аматьори това, което се случва не трябва да ни учудва. Тези, които са начело на футбола периодично ще продължават да се показват по телевизията и да говорят някакви неща за лош материал, слаби школи и тем подобни. Проектът им ще продължава да бъде много доходоносен и с подкрепата на аматьорите всичко за тях ще бъде наред. В това време националният ни отбор ще е конкурентен само на аматьори и ще чака мачове като този срещу Гибралтар за да победи…

автор:

Симеон Димитров