Футболните национали… От дъното надолу

September 2, 2021

Днес родните футболни национали излизат срещу Италия в световна квалификация. Помня времето, когато това щеше да е футболна тема номер едно за България и всички щяха да чакат мачът срещу европейския шампион с нетърпение. Щеше да има коментари, закани, сметки и прогнози. Сега… Всъщност от доста време това не е така. Националите по футбол са все по-безразлични на футболните фенове. Тези от БФС, които биха рекорда с най-дългата президентска оставка в света и пренаписаха правилата си седят спокойно на по чашка и с замъглен от алкохола поглед винаги имат някакво “логично” обяснение на нещата. Спореед тях всичко в родния футбол си е наред. Те нямат вина, че откакто завзеха БФС националният отбор не се класирал за нито един голям футболен форум и стигна дъното.

Тези квалификации националите по навик след едва три изиграни мача вече са извън всякакви сметки за първите две места в групата. Нищо ново. Този филм вече го гледаме години наред. Преди квалификациите всички се надпреварват да говорят, а след 2-3 мача започваме обиграването за следващите квалификации. Този път не прави изключение. Преди квалификациите Ясен говореше как “ще се сбием”, “ще се сборим” и тем подобни. Незнам дали е наясно, че боят и борбата не са характерни за футбола. Май нещо се е объркал къде точно е попаднал… Явно някой му е казал, че с бой и борба не става и вече той, и този с дългата оставка започнаха да обясняват, че ще опитат да играят футбол и ще събират точки…

За мачът довечера Ясен заяви, че от него могат само да спечелят. За последните почти три години родните национали имат една единствена победа срещу аматьорите от Гибралтар. Националите ни по футбол успяха да не спечелят срещу отбори като Люксенбург, Малта, Косово, Финландия… В мачовете на Ясен Петров начело на трикольорите от 6 мача имаме едно равенство и голова разлика 10-2. От своя страна до този момент Италия е безпогрешна в групата, а на европейското всички фенове на футбола видяха как играят. Тази вечер единственото , на което Ясен и компания могат да се надяват е италианците да са снизходителни и да постъпят като джентълмени като им вкарат по-малко. Единствения вариант родните национали да спечелят от този мач е като заложат на победа за Италия при някой букмейкър… Друг начин няма.

Докато за БФС важните неща не са свързани с футбола така ще е…

автор:

Симеон Димитров