Тези от БФС не спират да изумяват с глупоста си

January 3, 2021

На всички вече е ясно, че тези, които упавляват родния футбол не могат, не искат и няма да направят нищо добро за него. Под тяхното управление най-обичаният спорт в България върви само и единствено надолу. Е, в клубния футбол има едно изключение, което се възползва от някои “качества” на тези в БФС и се прави на голям отбор, но това е друга тема… Като цяло ситуацията е плачевна.

Родния футболен съюз не може да измисли нещо, което да вдигне нивото на тото лигата и българският футбол като цяло, но пък може да прави глупави неща, които да го “бутат” надолу.

Поредната безумна идея е да се ограничи броя на картотекираните чужденци в родните отбори, включително и тези от Европейския съюз на 15… По-голяма глупост от това беше когато преди години задължиха родните отбори да пускат задължително по една “родна надежда”… Всички видяхме до какво доведе това… Нито националите станаха по-силни, нито нивото на “А” група се вдигна.

Едни “млади надежди” знаеха, че имат запазено титулярно място и нямаше нужда да си дават жега. Каквото и да правят в мача, както и да тренират няма никакво значение… Дори и да дойдат на мача директно от дискотеката пак няма значение. Те знаят, че ще са титуляри, защото БФС така казва… Това доведе до появата на няколко родни “звезди”, които си повярваха много, но нищо повече. Националите продължиха да пропадат.

В краина сметка отборите от “А” група им хванаха цаката. Едни взеха да сменят задължителните “надежди” около десетата минута, други пък направиха така, че една камара бразилчета станаха българчета… Това реално не вдигна нивото на тогавашната “А” група, а малкко след това отпадна като правило.

Сега тези от БФС са намислили ново “революционно предложение”, с което да вдигнат нивото на тото лигата и родния футбол като цяло.

Май тези от футболната ни централа така и не разбраха, че футболът е конкуренция на терена, а не в кабинети и канцеларии… Докато нещата в родния футбол се решават не на терена няма да стане. Ако някой футболист няма качествата и самочувствието да се пребори с другите за титулярно място, като му го подариш той няма да стане по-добър… Дори напротив. От слаба твърда реззерва ще стане слаб титуляр.

В много страни в Европа водещите отбори са съставени предимно от чужденци, но това не прави националните им отбори и футболното им първенство по-слаби…Местните футболисти се борят с конкуренцията и доказват на терена, че имат място сред 11-те. Така стоят нещата. Така се прави… Няма да изпадам в подробности за отбори, но Испания, Франция, Англия или Германия нямат толкова слаби първенства и национални отбори. Е, аз гледам като фен и не съм такъв “експерт” като тези от БФС, но все пак така ми се струва и така ми изглежда.

Тази идея на БФС със сигурност няма да направи така, че роднаата тото лига и националният ни отбор да станат по-силни… По-скоро идеята е друга и май всички я знаем. От това най-потърпевш ще е единствения отбор, който се осмелява да оспори “хегемонията” на едни други… Всичко това няма нищо общо с българския футбол.

Едни не обичат конкуренция, други си измислят история и мразят, а трети имат възможност и се правят на това, което не са… А всички останали? Те просто са доволни от това, което получават.

Изпълнителният комитет на БФС ще разгледа “революционното предложение” на следващото си заседание на 11 януари. Тогава всъщност не трябва да разглеждат подобни идиотски предложения, а те и всички останали от БФС да спрат да се дърпат, да насрочат дата за конгрес и да спрат да унищожават любимата ни игра. 

Цялото БФС и всички около тях трябва да се махнат колкото се може по-бързо. Това ще е най-доброто за футболът ни, а тези, които дойдат на тяхно място да не се опитват да измислят топлата вода, а просто да препишат от тези, където нещата се получават.

автор:

Симеон Димитров