Седмицата на декларациите

December 5, 2021

Изминалата “футболна” седмица в България беше белязана не с някакви супер мачове, интересни дербита или нещо подобно, а с писането на декларации. Всеки ден излизаше по една декларациика за нещо. По правило, когато става дума за писане на декларации отборът от Подуяне е най-деен. Тази седмица естествено нямаше изненади.

Още в началото на изминалата седмица сините излязаха с декларация, в която твърдяха, че нямат нищо общо с политиката и винаги са стояли в страни от нея, а след това добавят, че “ще следят проблемите на конкретен футболен клуб”. Повод за това станаха политическите консултации за съставяне на кабинет, в които беше засегната и темата за бъдещ нов стадион на ЦСКА.

Отборът, който винаги е бил близо до всяка власт видя политическа намеса в проблемите на ЦСКА от обсъждането и на темата “нов стадион на ЦСКА”.  Отборът, който по времето на комунизма се радваше на щедрото спонсортво на “БГ Пощи”. Отборът, който твърди, че няма нищо общо с МВР и политиката, а в същото време един служебен министър-председател им “подари” базите на МВР като им даде стадиона безсрочно и за безвъзмездно ползване, а данъците и таксите за това синьо удоволствие се плаща от държавата. Отборът, на който един бивш министър-председател им пращаше спонсор след спонсор и всички знаем как им построиха сектора без козирка. Отборът, чиито шефове молеха същия непрекъснато за помощ от държавата. Тези, на които последните години плащанията към НАП не им беше преоритет, но пък до този момент никой от държавната агенция не си иска много усърдно парите… Тези, на които един техен фен и бивш министър заяви, че “най-голямата му мечта е да закрие ЦСКА”… За бюста на Сталин качен на Мусала няма да коментирам.

Защо  решиха да напишат това свое изявление е въпрос с повишена трудност. От друга страна това писание на сините не би трябвало да изненадва никой. Не изненадва и факта, че на сините не им прави впечатление държавната помощ към тези от Разкрад, Пловдив, Стара Загора…

След като стана ясно, че сините гледат какво прави ЦСКА дойде време за нова декларация. Този път поводът беше нежеланието на треньорът да опрости задълженията на сините към него. Изпълнителният директор на отборът от Подуяне каза, че бил разочарован от Хубчев. НКП не се забави много и драсна една декларациика, в която попитаха Хубчев “как не го е срам?”… От това писание незапознатите остават с впечатлението, че този “нагъл и безочлив” Хубчев не стига, че е имал честа да е треньор на сините, а и искал да получава заплата. Това от своя страна създавало проблеми на отборът от “Сухата река”, защото заплатата, която тренера иска е по-голяма от тази, която сините могат да си позволят… Как може да има такива нагли треньори? Как може да има някой, който не желае да опрости дълг на сините?

Наред с тези “драми” дойде и изказването на Стойчо след мача на ЦСКА с Локо София. Сините реагираха като ужилени и естествено пуснаха една декларациика. Вековниците от Подуяне не харесват Младенов и определено има защо. Мечтата на всеки фен на отборът от квартал “Сухата река” е Стойчо да не е треньор на ЦСКА и ествествено опитите за премахването му са многобройни и със сигурност няма да спрат. А изказвания като това след мачът на армейците с Локо ги засягат силно. Всички свързани със синята идея се почувстваха длъжни да напишат по една декларация, но в крайна сметка в медиите се появи само една. В нея наред с всички митове сините отново лансираха и версията за бедните сини фенове, които събирали пари и строили стадиона на сините в свободното си време с голи ръце. Дребната подробност, че “Герена” е построена от затворническа бригада от началото на 90-те е заменена с далеч по-добре звучащата версия на сините… А, и тази версия се връзва много повече със синята басня “сами срещу всички”, която беше лансирана от бившите ДС кадри след 90-та.

За синята митология след 90-те, за това, че сините “никога не са имали нищо общо с политиката”, за декларациите и за сините комплекси с червени нюанси знаят всички. Това е нещо, което е много дълбоко в синята душа. Манталитета и психологията на отбора на всички власти е такава и тя няма да се промени.

Наред с всички сини декларации, обаче излезе и една изненадваща. И другото “Л” взе, че написа няколко реда. Проекта от Делиормана по подобие на другия държавен хрантутник взе, че се обиди на приказките на Стойчо Младенов и реши да напише декларация. “Феновете” на проекта от Разград явно са решили, че те и проекта на шефа са някакъв фактор в родното първенство и взеха, че спретнаха една меко казано смешна декларацийка. Само не рзбрах с какво толкова Стойчо засегна разградската им чест?

Излъга ли за нещо Стойчо? Всички виждаме какво прави проекта с родния футбол последните години. Виждаме как 10 години туморът се разраства и Делиормана с любезното съдействие на БФС докара българския футбол до дъното. Излъга ли Стойчо за Марек и Дупница? Всички още помним “протеста” на Миньор и запознанството на проекта с юношите на перничани. Помним и за Дупница… И за полиграфа…

Излъга ли Стойчо за реферът Кабаков и всички рефери, които свириха на делиорманци последните години?  За  такива като Железов, които след мача като са се усъзнали, че са сбъркали решават “да се разкаят” и да заявят, че са отсъдили грешно, за да отпадне наказанието на разградската звезда. За такива като тези в Дисциплинарната комисия, които преди години наказаха Каранга с 3 мача след жеста с отрязаната глава след един гол. Тогава всички се надпреварваха да обясняват колко неморално е това и в крайна сметка по видеозапис нападателят на червените беше наказан. В мачът за Суперкупата “звездата” на делиорманци Сантана направи същото след гол на проекта, но нито чухме някакви упреци, нито видяхме наказание. “Честните и обективните” дори не сметнаха за необходимо да коментират жеста на “звездата”.

Стойчо Младенов не излъга за нищо. Ако решим да напишем по две думи за всяко странно рефеско отсъждане в полза на проекта последните години ще трябва да се пише доста. Само за първия полусезон миналата година реферите подариха на отборът от Разград почти 20 точки.

Излъга ли Стойчо за Кабаков, другите рефери и БФС? Излъга ли за трибуна “Моци”? Излъга ли за сините?

Факта, че двете Л-та се засегнаха и изхабиха куп мастило за декларации говори за обратното… Или греша?

Все някога ще има нормално БФС. Тогава за сините има някакъв шанс заради публиката, но за тези от Делиормана светлина в тунела няма. В момента, в който спрат да се раздават кремвирши отборът от Разград, който мечтае да е гранд, ще се върне в дупката, от която изпълзя.

Декларациите от двете Л-та са смехотворни. На тези писания не вярват дори и тези, които са ги сътворили.  В реакцията на тези отбори се вижда болката… Боката от истината…

НЕ-СПОРТ