Може ли ЦСКА да стане шампион още тази година ?

January 6, 2021

Има ли сили ЦСКА още това първенство да стане шампион? Това със сигурност е актуалният въпрос напоследък. След малко неубедителния старт на първенството армейците намериха себе си и завършиха ударно годината. Именно финалът на 2020-та кара всички фенове на ЦСКА да започнат да мислят и мечтаят за титла… Още това първенство.

ЦСКА в момента разполага с най-качествените футболисти и треньор в тото лигата. За първи път от много години армейците имат двама футболисти със 100 и повече мача, а останалите от водещите играчи на червените са с около и над 50 мача с червения екип. Това само по себе си показва шампионски амбиции.

Армейците имат добри футболисти, но поради някаква причина предишните треньори не успяваха да разгърнат потенциалът им, и не съумяха да направят силен отбор. След идването на Акрапович ЦСКА заигра така, както всички фенове искат да го виждат. Силният завършек на годината дава поводи за оптимизъм. ЦСКА спечели всичките си мачове в тото лигата с тотална доминация на терена. В Лига Европа Клуж и Рома също усетиха моща на червените след идването на Акрапович. Румънците се отърваха от загуба, но на римнялите не им се получи.

В същото време тези, които са първи в момента са далеч от убедителни. Всичко това води единствено до оптимизъм и желание за 32-ра титла. Изоставането на ЦСКА е само шест точки, което не е никак много. Дори напротив. Като се имат предвид и многото мачове до края това е абсолютно преодолима преднина.

Всичко в България обаче има едно ако… А това “ако” в случая е много важно и много натежава на това кой ще бъде шампион.

Ако до края на първенството има феърплей. Ако съдиите не грешат само в една посока. Ако на другите отбори в тото лигата им се играе и срещу проекта…

Според мен тази година ЦСКА почти няма шанс за титлата. Не защото са по-слаби, а заради някои други фактори, всички, които са в ущърб на червените…

Един бегъл поглед върху първия полусезон донякъде показва защо ЦСКА най-вероятно няма да бъде шампион.

През първия полусезон червените направиха много грешки. Някои от които срещу доста по слаби от тях отбори. Част от грешните стъпки бяха заради тях самите. Многото пропуски и глупавите грешки в защита доведоха до загуба на точки, но пък други си бяха изцяло заради съдиите. Примери много, но припомнянето на действията на съдиите в мачовете срещу Етър и “хегемона” казват достатъчно. То не бяха отменени голове, недадени дузпи за ЦСКА и дадени за съперниците им. Обратни отсъждания, спиране на атаки заради измислени засади и други такива. Реално само в тези два мача на ЦСКА бяха взети 4 точки.

От друга страна за 16 изиграни мача от проекта обявен за “национална кауза” в 9 им беше помогнато да стигнат до една или три точки, а в останалите мачове на противниците на разградчани просто не им се играеше много-много срещу тях.

Във въпросните девет мача съдиите не виждаха нарушенията на Моци и компания в защита, които водеха до дузпи и ярки картони. Спираха голови атаки на противниците на разградчани заради измислени фалове или засади. Дузпа срещу делиорманци не се свиреше, но пък когато на тях не им тръгне мачът в правилната посока се даваше по някоя дузпичка за тях. Съдиите не виждаха по трима играчи на зелените в засада, след която те вкарват победният гол… Като наказаха абсолютно заслужено “звездата” Сисиньов за това, че се опитва да се прави на боксьор се оказа, че по една или друга причина “хегемоните” нямат достатъчно защитници за мачът със Славия. Тогава един съдия изведнъж го “удари на съвест”. Въпросният съдия заяви, че е сгрешил и наказанието на Сисиньов беше отменено.

Когато ЦСКА и тези, които по принцип са първи последните години играеха евротурнири и мачовете бяха неделя-четвъртък на армейците не им беше разрешено да си отложат нито един мач от тото лигата. За сметка на това тези, които играеха срещу “националната кауза” изведнъж се разболяваха от коронавирус и мачовете бяха отлагани. Стигна се дотам, че някои футболисти се превърнаха в световен парадокс като се разболяваха от въпросният вирус по два пъти в рамките на един-два месеца…и т.н. и т.н. Примери за това много. И за съжаление всички те са не в полза на ЦСКА.

В едно нормално първенство тези шест точки, които ЦСКА има да наваксва не биха били проблем, но в родната тото лига нещата не се подават на нормалната логика. В тото лигата не е задължително да си най-добрия за да станеш шампион. Тук правилата са други и те винаги са в полза на проекта от Разград.

Според мен всички тези малки подробности ще спрат ЦСКА за 32-ра титла. Вероятността армейците да направят отбор, който да мачка и като им отменят един-два гола, спрат им някоя голова атака с измислена засада и свирят за другите някоя друга дузпа отново да победят е малка. Когато всички отбори от тото лигата играят за един отбор и срещу друг е много трудно.

Дори да се случи чудо и БФС да насрочи конгрес, на който да се махне пак няма да стане… Няма да има време.

ЦСКА заслужава да бъде шампион. Има всичко необходимо и при нормални условия това не би било проблем, но най-реалнистичния вариант в момента е ЦСКА да вземе купата…

Така стоят нещата в тото лигата. Такива са разградските правила.

автор:

Симеон Димитров