Започва подготовката на съдиите за VAR

October 19, 2020

Преди време шефа каза, че и в родното първенство трябва да се въведе VAR и естествено всички от изпълкома се съгласиха с него. Какво точно го подтикна да поиска подобно нещо не мога да коментирам, но със сигурност не е честно съдийство.

БФС набързо направиха промени в съдийската комисия и включиха и позицията “Ръководител на проекта VAR”. Целият този проект естестено си има и отговорници по въвеждането му в родната ни тото лига.

Така от два дни в специално оборудвани помещения в Национална футболна база „Бояна“ започва подготовката на родните съдии за работа със системата за видеоповторение VAR.

Целта на цялото упражнение е системата да  бъде интегрирана в българското първенство още през пролетта на 2021 г. за двубоите от първата шестица на плейофната фаза в тото лигата.

През следващия месец стадионите, на които се планира използването на VAR  ще бъдат инспектирани съвместно от служители на Hawk Еye и на телевизионния доставчик, след което ще получат конкретни предписания за привеждането си в готовност за техническо обслужване на системата.

Предстои да видим каъв ще е родния вариант на VAR. Като се има предвид кои са отговорноците за въвеждането и “правилното” изполване на системата за видеоповторение малко започвам да се съмнявам.

Единия шеф на проекта е шефът на “проекта”. Другият до преди да стане шеф за въвеждането на въпросната система беше твърдо против нея. Какво накара бате Венци да промени мнението си никой не знае.

Странно е собственика на най-подкрепяния отбор от съдиите и другия шеф, който “до вчера” не искаше VAR да са отговорници за системата и проекта.

 Дано да не съм прав, но в крайна сметка май VAR в родната група ще е някаква много, много тото версия. Ще продължим да чуваме “не се вижда добре”, “може би”, “съдията е близо, щом е решил така, значи е видял” и т.н…

Проектантите ще са доволни и ще се хвалят с това, че са въвели VAR. Няма да спрат да говорят, че са осигурили феърплея на родните фенове… А, феновете от своя страна ще получат още от същото като до сега, обаче по малко по-модерен начин.

А дано да не съм прав, но надали… С това БФС толкова.

автор:

Симеон Димитров