Куриоз в Световния футбол

February 13, 2020

МАЛКО ИСТОРИЯ, МАЛКО ФАКТИ, МАЛКО НАДЪХВАНЕ ПРЕДИ ДЕРБИТО

Дни преди подновяването на родната тото лига ще припомня един малко позабравен факт от далечната 1953 г. По това време ЦСКА разполага с едни от най-добрите футболисти в България. Почти целия национален отбор е съставен от футболисти на ЦСКА. Това дава повод на родната партия за един хубав и хитър ход. Динамовци не успяват да станат шампиони заради червените. Поради тази причина партията вади ЦСКА от “А” група под предлог,че е националния отбор и ще се обиграва за предстоящите световни квалификации за Швейцария ’54. Без сериозна конкуренция Динамо става шампион.

Ето какво пише във вестник “Спорт” през ’53-та. Препечатано от югославската (тогава) преса:

“Куриоз в световния футбол!

ДСО Динамо ( СК Левски – София) става първият служебен шампион на България, след като ЦСКА е задължен да играе с втория си отбор в първенството за 1953 г. под името “Отбор на софийския гарнизон”. По случай титлата на “първенците” в края на сезона ЦСКА в титулярен състав се подиграва с 5 : 0 на измисления шампион.”

Вестник “Спорт”1953г.

Малко преди края на първенството динамовци, явно повярвали си, че са най-силните искат да играят срещу титулярния отбор на ЦСКА. Армейците ги сгазват и им показват кой щеше да е шампион ако партията не се беше намесила.

автор:

Симеон Димитров