Родните национали се представиха успешно на силен турнир

March 28, 2024

Българският национален отбор се представи успешно на силния турнир FIFA Series. В него участваха Танзания, Монголия, България и домакините от Азербайджан. Като се чуят участниците в турнира много футболни фенове сигурно ще си кажат “какви са тия аматьори срещу които ще играем”, но реално не е точно така.

В първия мач България с голяма доза късмет, много добра работа на треньора Илиан Илиев и естествено не без заслугите на новия шеф на БФС, победи силния отбор на Танзания с минималното 1-0. Националният отбор на Танзания влезе в мача с родните национали като пресен участник в Купата на Африканските нации. Там очаквано загуби от Мароко, но след това завърши наравно със Замбия и ДР Конго. А в трите мача танзанииците се представиха много добре… В мачът с България обаче “глътнаха вода” – така да се каже… Надиграха българите, създадоха повече положения, уцелиха две греди, но загубиха. В крайна сметка футбола се играе на голове, а родните национали успяха да вкарат благодарение на едно от малкото си положения… Перфектна тактика от треньора, голямо желание от футболистите и първа победа от 16 месеца насам…

В другия мач домакините победиха Монголия. Така родните “лъвове” се срещнаха с Азербайджан в нещо като своеоразен финал. В него Десподов и компания отново играеха предимно в защита и разчитаха изцяло на контраатаки. Хубавото и в този мач беше, че късметът бе изцяло на страната на родните национали… Лошто беше, че малко преди края на мача им обърна гръб.

Кръстев успя да вкара докато домакините бяха спрели да играят и спореха с рефера. “Лъвовете” демонстрираха бърза мисъл, изпълниха бързо корнер и се възползваха от ситуацията… Това естествено си е изцяло проблем на азерите. Лошото за нашите национали беше, че след моментното стъписване домакините отново бяха отбора, който играеше по-добре и създаваше повече положения. Това логично доведе до изравнителен гол. След него родните фенове леко потрепериха, но за щастие не се стигна до пълен обрат.

Въпреки всичко “лъвовете” записаха престижно равенство и може да се каже, че излизат като победители от турнира FIFA Series. Може пък Илиан Илиев да се окаже правилния тренер, а президента Гонзо да се излезе прав и наистина националите да тръгнат нагоре…  Е, все още като игра са кръгла нула, но пък както каза един велик футболен корифей  “статистиката им е добра”. Дали защото треньора знае единствено как да спретне някакъв тим, който да се защитава добре, да гледа да не загуби мача и ако може на контри да измъкне нещо или е просто стечение на обстоятелствата предстои да видим. Националите играят като Черно море, което за България не е лошо, но когато срещу теб не са Берое, Етър, Хасково или някой друг подобен отбор трябва доста повече.

На Илиан Илиев трябва да му се признае, че откакто е начело на трикольорите постигна нещо, което много тренери в последните почти две десетилетия не успяха да постигнат. Илиев записа четири поредни мача без загуба… Три равенства и една победа. Това си е сериозно постижение, което не трябва да се омаловажава. Трябва да се поощряват и малкото добри моменти с надеждата те да стават повече… В последните две контроли се видя, че родните национали ако не друго, то поне имат желание.

Сега трябва да се радваме на последното постижение на “лъвовете”… Победа и равенство… Спокойно можем да си броим, че сме спечелили силния турнир FIFA Series, в който участваха доста силни и качествени отбори. Като дойдат следващите мачове ще мислим и за тях.

Стъпка по стъпка с новия Президент ще тръгнем нагоре и ще стигнем до класиране на голям футболен форум… Ако не стане с игра ще пробваме както сме свикнали – да си го купим… Само да сме живи и здрави!

автор:

Симеон Димитров