„Пускай Преслава“ се заменя от „Ти си само осми клас“

March 16, 2024

Георги Иванов – Гонзо е новият президент на БФС. Щеше да е хубаво да се каже, че футболните клубове избраха Гонзо да управлява родния футбол за  да направи нужните промени и да го води към по-добро, но за съжаление дори тези, които не следят родния футбол по-задълбочено знаят, че това не е точно така. Преди няколко дни кукловодът официално обяви, че Гонзо е неговият избор за заместник на Михайлов, а на конгреса тези, които трябва го избраха.

Опозиционерите се оказаха с твърде малко ресурси и минимални възможности да се преборят със статуквото. Надеждите за промяна на всички, които обичат футбола се сблъскаха челно с родната действителност която е меко казано грозна. Хората, които контролират процесите в родния футбол последните години нагледно показаха непоклатимата си власт и безграничната си наглост, и поставиха Гонзо на президентския пост в БФС.

Дали е случайност, че броя на тези, които гласуваха вота да е таен съвпада с тези, които са избрали  Гонзо за Президент?  Дали случайно на два поредни конгреса победителят се избира с точност до последния глас и новият президент получава точно толкова гласове, колкото са му нужжни за да спечели още на първи тур? Всеки, кйто следи родния футбол знае… Знае, че по-скоро всичко това е начин тези, които командват парада да покажат, че нещата ще се случват по начина, по който те желаят и всяка съпротива е излишна. За това, разбира се, допринасят и шефовете на огромна част от клубовете, които предпочитат да угаждат на прищевките на този, който дърпа конците вместо да се съобразяват с феновете на си.

Голяма част от родните клубове нямат никакво желание за някаква драстична промяна. Тях ги устройва всичко да си е както е… Те нямат накакви амбиции за нещо повече. За тях е важно да угаждат на шефа, да са в далаверата, от време на време “случайно” да излизат големите коефициенти и да съществуват безметежно без никой да ги притеснява. Това естествено минава и през задължителното условие шампионът да е този, който трява.

На “съдбоносния конгрес, на който уж трябваше да се случи някаква промяна клубовете, които трябваше да гласуват не се интересуваха от приходи от телевизионни права, съдийство, формат на първенството или някаква програма за развитие на футбола. Всички бяха дошли единствено за да пуснат бюлетината, която предварително им беше посочена… Останалото са досадни подробности които не ги интересуват.

Кукловодите си избраха и поставиха начело на БФС човек, който със сигурност ще следва начертаната от тях линия. Човек, който през годините показа, че не се слави с голям интелект и обща култура, но  за сметка на това е готов винаги да брани волята на шефа… През многото години преход се убедихме, че интелектът и общата култура не са задължително условие да си на ръководен пост. Много по-важно е да си обратното на интелегентен и задължително алчен. Тогава нещата винаги се получават.

По всички необходими изисквания Гонзо е отличен избор и сигурен гарант, че статуквото ще продъли да прави каквото си поиска. Доказателство за това е и факта, че в изсричания от него състав на изпълкома почти половината от членовете са взети от досегашния екип на Михайлов. Като към тях прибавим Гонзо и  Атанас Караиванов приказките за промяна могат да предизвикат единствено смях.

От това което показа като управленски умения до този момент Гонзо със сигурност не е човекът, който ще промени нещо в родния футбол… Дори напротив! Няма причина поради която да мислим, че новоизбраният Президент на БФС ще промени по някакъв начин зададеният от Михайлов път. Дори напротив. Господин Иванов почти сигурно ще ускори процеса и ще ни покаже какво има под дъното по-скоро от очакваното.

Общо взето след последния конгрес единственото, което ще се промени е, че „Пускай Преслава“  ще се замени от „Ти си само осми клас“…

автор:

Симеон Димитров