Когато винаги си прав

September 24, 2022

Сините от София излязоха с остра декларация относно наказанието, което беше наложено на клуба след последния кръг на “А” група и призоваха шефа Михайлов да си ходи.

След поредната хвърлена бомбичка или ракета от синята публика, която уцелва човек или пада до него  Дисциплинарната комисия към БФС взе, че наложи малко по-сериозна глоба на сините. Много по-малка отколкото заслужават, но малко по-сериозна от тези, които дисципа им налагаше до този момент… Някои отбори плащаха по 30-40 000 за далеч по-малки провинения, а отборът от Подуяне изстрелваше ракети и хвърляше бомбички, които пращаха хора в болница и получаваше единствено “последно предупреждение” и минимална финансова санкция… И така толкова много пъти, че чак им забравяш бройката.

Сегашното им наказание отново е нещо като “последно предупреждение”, но този път финансовата санкция е една исея по-голяма, а към това е добавено и домакинство без публика. Като се има предвид синята еуфория това е сериозно бръкване в джоба им. Явно поради тази причина изведнъж всички на и около Герена скочиха на шефа на БФС и по стар син обичай с куп декларации призоваха шефа да се маха. Това определено е нещо неочаквано, но от друга страна не е нещо, което да не може да се очаква от сините. Те не веднъж в столетната си история са доказали, че обичат да виждат нещата така, както на тях им харесва. Да се изживяват като един вид морален стожер, да държат на правилата, но само когато не те а другите ги спазват, да са винаги “прави” в твърденията си и да им се опрощава всичко, защото те носят името на Апостола и са “отбора на народа”…

Само допреди няколко месеца Сираков и всички около него говореха за едно 40-годишно приятелство и за това как господин бащата на техния вратар е единствения, който може да оправи родния футбол. Сините имаха възможност да махнат шефа, но някак нямаха желание. Подкрепиха Михайлов на конгреса, получиха си лиценз и всичко за тях беше добре. НКП също беше ОК с нещата тогава. Всички бяха доволни и от реферския комфорт, опрощаването на наказания или налагането на минимални такива. Когато футболни фенове из цяла България протестираха срещу БФС сините фенове от своя страна стояха настрана и обясняваха каква глупост е това и как Михайлов е най-доброто за родния футбол.

Сега иведнъж… Декларации, “двоен аршин”, оставка, бойкот и тем подобни. Очаквана синя реакция с очакван резултат. Овчарите Мъри и Сираков поведоха стадото и те тръгнаха срещу тези, за които доскоро твърсяха, че са най-доброто за футболът ни… А какво се случи с въпросното толкова голямо и дългогодишно приятелство? Май не е толкова силно. Просто всичко са  интереси и всяко действие на въпросните приятели се върти около това…  Взаимно изгодно сътрудничество… Някои го наричат приятелство, но всъщност…. Май повече отива към дай ми – на ти…

Декларацията на всички от и около Герена и ултиматума към БФС реално не изненадва никого. Те така са свикнали. Преди някой мач пускат декларация за реферите… Да имат едно наум. Като знаят, че ще ги накажат отново пускат декларация и изтъкват това, че са “тбора на народа” и носят името на Апостола на свободата. Между другото говорят за морал, ценности, чест и там подобни. Интересното в случая е, че въпросните декларации винаги вършат работа и по “незнайна причина” на сините всичко им се опрощава. Така е било, а явно така и ще бъде.

Сега след поредната декларация, май “приятеля” пак ще дръпне задна и наказанието на отборът от “Сухата река” ако не отпадне, то в по-голямата си част ще бъде намалено до поносими според сините шефове граници. Реакцията след това от Герена също може да се предвиди. “Великият” Мъри ще се изпъчи пред “обективните” медии и ще заяви, че БФС са допуснали грешка, а сините са били прави. И заради това БФС-то са си поправили грешката. НКП също ще бъдат доволни и желанията им за свалянето на бащата на вратарчето им от шефския пост в БФС ще отминат. Така ще бъде! Сините ще правят каквото си искат, ще хвърлят бомбички и ракети, ще раняват хора, но какво от това като винаги са прави и наказание за тях няма защото са отбора, който носи името на Апостола и който заради едно 40 годишно приятелство за сега държи на власт шефа на футболния съюз. Напрежението ще спадне и всичко ще си тръгне отново по старо му. Е, от време на време сините ще пускат по някоя декларация ей така за спорта и по навик, да не губят форма, но реално тя няма да води до нищо.

Така стоят нещата, когато винаги си прав. Няма нужда да спазваш правилата. Достатъчно е да си приятел от 40 години на който трябва и да злоупотребиш малко с името на Апостола. Сините обичат правилата, но когато другите ги спазват. Те са свикнали да не ги спазват, да им опрощават едно-друго и винаги да минават “метър”… Научили са се как. Все пак имат сто годишен опит.

От всичко личи, че сегашния син вой ще доведе до опрощаване или по-скоро драстично намаляване на наказанието им. Сините моралисти и стожери на правдата могат да са спокойни. Фенове на следващият им мач ще има… Ще падне някой лев, а реално наказание евентуално може да им се наложи само ако убият някой на стадиона… Е, и това не е 100% сигурно, но все пак…

Да са живи и здрави тези, които дават лицензи, тези които дават пари, и въобще всики, които се грижат сините да са все още над водата. Родният футбол без отборът от Герена нямаше да бъде същия. Нямаша да имаме актуален евроидиот. Нямаше да има жалби. Нямаше да има Мъри, Наско, Гонзо и всички набедени звезди. Нямаше да има морален стожер в родната “А” група. Нямаше да има нови геогравски открития всяка година… Накратко родният футбол нямаше да бъде това, което е.

Защо въобще трябва да ги наказват? Нека не бъдем дребнави. Някоя друга ракета или бомбичка не е кой знае какво. За това, че уцелват хора от време на време и някои от тях ходят в болница сините не са виновни… Ами всички тези защо въобще ходят на стадиона и въобще какво правят точно на пътя на пиротехниката на моралистите?

В крайна сметка, когато винаги си прав всичко ти е позволено.

автор:

Симеон Димитров