Защо най-вероятно ЦСКА няма да бъде шампион

January 21, 2021

Тото лигата стартира след по-малко от месец. . Хубавото поне за сега е, че ще има фенове на стадионите. Макар и ограничени ще ги има.

ЦСКА стартира преследването на “хегемона” на 13.2. срещу Славия. Всички фенове на червените се надяват преднината на делиорманци да бъде стопена и накрая армейците да триумфират с 32-ра титла. По принцип 6 точки не са голяма разлика и при едни нормални обстоятелства спокойно би могла да бъде стопена.

Като се има предвид състоянието на проекта и фактът, че ЦСКА в момента разполага с най-силните футболисти и най-силния отбор, а и двата мача между ЦСКА и “хегемона” това направо е нищожна преднина.

Все пак си мисля, че тази година тези 6 точки няма да бъдат наваксани. Всичко,което се случва в тото лигата ме навежда на тази мисъл.

Първата причина според която ЦСКА няма да бъде шампион е феърплея. На всички е ясно, че всички отбори от тото лигата ще “скачат” на ЦСКА “на кило кръв и метър кожа” и обратното… Няма да им се играе много-много срещу отбора на шефа.

Винаги съм твърдял, че това прави добра услуга на ЦСКА и лоша на “каузата”, и това се видя в последния сезон на Лига Европа, но в първенството може и да повлияе на крайния изход… С подходящата мотивация и леко побутване винаги някой по-слаб от червените отбор може да направи изненадата.

Другата причина и тя е дори по-важна от първата са съдиите. През първия полусезон се видя как свирят. ЦСКА не беше убедителен, но при едно обективно съдииство може би в този момент щеше да е пред проекта на шефа в класирането.

В първия полусезон съдиите успяха да добутат делиорманци до точка или три в повече от 50% от мачовете. В същото време армейците бяха ощетени от решенията им достатъчно пъти, за да може преднината на разградчани да е шест точки… Включително и в директния двубой между двата отбора.

Малко вероятно е ЦСКА да успява да вкара по 4-5 гола на мач, за да може като им отменят 2-3 да победят. Сега се говори нещо за въвеждане на ВАР за плейофите. При положение, че ще се разглеждат положенията само при “очевидна грешка на съдията” много ме съмнява, че ще помогне. Кой ще решава за “очевидната грешка”? Тези, които не видяха трима футболисти на разградчани в засада преди да вкарат победния гол в един мач ? Или тези, които видяха засада при голът във вратата на делиорманци след самостоятелен пробив? Или пък тези, които никога не виждат какви ги върши нинджата Моци? В такъв случай няма нужда да хабят левове за ВАР. Родният му вариант няма да промени нищо.

Следващата причина и тя не е за подценяване е БФС. Обвързаностите изпълком-футболни шефове всички ги знаят. Промяната на правилата “в движение” също не са новост.

Сега новото е, че плейофите няма да се играят целите, а половината… Вместо 10, мачовете ще бъдат 5. Миналата година също беше така, а оправданието беше карантината и спирането на първенството. Тогава имаше някаква логика, но сега не виждам основателна причина плейофите да са наполовината. Преднината на проекта не е толкова голяма, но все пак е преднина. Това с половината плейоф отива на страх… Страх, да не би “случайно ЦСКА да стане шампион”. Може би в Разград се притесняват, че ЦСКА ще си вземат всички мачове и един евентуален трети мач с тях може да им дойде в повече. Почти съм сигурен, че програмата на разградчани в плейофите “случайно” ще бъде с повече домакинства, а тази на червените обратно.

Тези в БФС и преди са показвали безпринципност, пристрастия и че ако има някакъв начин да се навреди на ЦСКА са отворени за предложения… Когато ЦСКА бяха във “В” група и тръгнаха към купата тогава правилото отборът от по-долна дивизия да е домакин беше отменено. Идеята беше ясна на всички, но тогава не сработи… Малък пример за “безпристрастността” на хората във футболната ни централа.

Няма да се учудя ако се стигне до някаква непредвидена “драма” накрая на първенството отново да се прибегне до някаква промяна в правилата, която да е в полза на “националната кауза”… Спокойно могат да приемат една точка, в която да се казва, че при равен брой точки шампион ще е този, който е ставал шампион повече пъти в последните пет години…

Тото лигата стартира след по-малко от месец. Като се вземе предвид факта, че в момента ЦСКА разполага с най-силният и балансиран отбор от години е нормално всички да очакват 32-ра титла. Лошото е, че от ЦСКА не зависи почти нищо. “Малките подробности” както обича да казва един човек оказват много голямо влияние върху крайния изход на тото лигата.

За проекта е много важно да бъде печеливш иначе просто трябва да спре да съществува. Точно за това тези, които трябва правят това, което трябва да се случват нещата.

Всички доводи за това кой да е шампион са в полза на червените. ЦСКА може да стане шампион. Заслужава да бъде шампион още тази година. Дали ще се случи?… Дано да не съм прав, но като се имат предвид “малките подробности” тази година по-скоро не!

автор:

Симеон Димитров