Да гледаш родните национали е висша форма на мазохизъм

October 8, 2020

Последните години стана така, че всички, които обичат футбола в България са подложени на нещо, което е трудно за обяснение. На всеки роден футболен фен като седне пред телевизора или отиде на стадиона му е ясно какво ще стане… След мача ще пие от мъка, но въпреки това гледа националите.

Е, от време на време националите имат някое друго “избухване” и стигат до равния или дори бият, но в повечето случаи изходът е ясен. Въпреки това родните фенове продължават да гледат националите… Не за друго, а защото обичат футбола.

Лошото в случая е, че тези с проектите, тези около тях и тези, които управляват родния футбол това не ги интересува. Те са над тези неща. Тях ги интересуват други работи.

За треньор на националите се слага един посредствен, но послушен треньор. В отбора се викат “звездите” на отборите, които трябва, а дали ще бият или ще паднат няма никакво значение…

Днешният мач не прави изключение. Голяма част от футболистите нямат място дори на пистата да връщат топките, камо ли на терена. За централните защитници какво да кажа? Само ще припомня, че тази вечер едни туристи от Унгария ни вкараха три гола. Както каза някой “добре, че унгарците са слаби, че иначе щяха да ни вкарат поне пет”. Два от головете бяха след груби грешки на централните ни защитници. Другия стана след аматьорска реакция на “човека с дъвката”. На поза го докарва, а с дъвката е малко като Златан, но само с поза и дъвка не става.

Сисиньов беше на терена само да внесе малко бразилски колорит… С две думи целият отбор беше под всякаква критика. Такива глупави грешки не правят дори децата, които току що са започнали да тренират футбол. Дори аматьорите от съботно-неделната лига играят с повече мисъл за играта.

А чичо Гошо? За него просто нямам думи. Имаше късмет “звездата” Галин Иванов да се контузи и да влезе Йомов. Играта се раздвижи и дори се създаде илюзия, че българите имат шанс за нещо. Гошето бил видял нещо позитивно. Лошото е, че сама той го е видял.

Тази вечер имаше трима, които знаеха какво правят на терена. Йомов, Неделев и Малинов. Йомов като вкара около 80-тата минута тръгна да обръща мача. Малинов подканяше другите, но явно двамата в този момент бяха забравили кои са другите футболисти около тях.

Глупавото оправдание, че това е “материала”, който имаме е пълна глупост. Централните защитници в пореден мач се дънят…Къде е Антов?… Например. Или работов? Дори той щеше да свърши повече работа от тролеите в защита.

Докато “проектанта” и тези около него управляват родния футбол нещата ще са такива. Българските фенове ще стават все по-големи мазохисти. Ще отиват на мач или ще го гледат по телевизията с ясната представа какво следва след мача. После ще слушат и четат по Домус-медиите, че нашите играли добре, ама нямали късмет…Че отбора върви в правилната посока. След редките случаи, когато побеждава отново ще слушаме “анализаторите” как нещата са се случили и тръгваме нагоре… И така до следващия мач, в който отново нямаме късмет.

Гледането на родния национален отбор отдавна се е превърнало във висша форма на мазохизъм за българския фен. Така ще бъде докато тези, които управляват родния футбол го правят. Мисля, че е крайно време тези от БФС да си вземат чичо Гошо и да си ходят.

автор:

Симеон Димитров