2017 г.: “Герена” не е на сините. Държавата плаща данъците на стадиона

April 12, 2020

 Тези дни, в които няма футбол, а футболните новини са малко стана модерно да се припомнят неща от годините назад. Една малко позабравена тема за „стадиона на сините“ и заканите на областният  управител на София Николай Пехливанов да прекрати това  „своеволие на сините“.  Тогава Пехливанов заяви, че сините ще започнат да си плащат разходите за  стадиона чрез дългосрочно отдаване под наем.

  Септември 2017 г. , областният управител на София заявява, че стадион „Георги Аспарухов“  не е собственост на сините и никога не е бил притежаван от тях. Футболният клуб има акт за безвъзмездно ползване на съоръжението, но това няма никаква юридическа стойност. „Законово този акт не е обоснован, но фактически  съществува“ заявява областният упавител. Николай Пехливанов  заявява, че досега синият клуб никога не е плащал данъци и такси за използвания от него комплекс „Георги Аспарухов“. Те винаги са плащани от държавата и са на стойност 80524 лв. на година.

  Същата година, няколко дни след това  Пехливанов заявява, че ще задейства процедура за дългосрочно отдаване под наем на стадиона в Подуяне. Единствената пречка пред областната управа, в чиито активи е стадионът е действащият закон за спорта, според който такъв договор не може да се направи. Заради това ще трябва да се изчака  да се приеме новият закон за спорта. Според спортният министър Кралев е напълно възможно при „интензивна работа“ да има нов закон до края на 2017г. С него ще бъде възможно да се отдаде дългосрочно под наем „Георги Аспарухов“ на сините и „Българска Армия“ на ЦСКА.

 Март 2020 г. Новият закон за спорта беше приет. ЦСКА  и спортното министерство подписаха  договор за дългосрочно ползване под наем на стадион „Българска армия“. Сега червените опитват да направят „Армията“ модерен стадион от 21-ви век. До този момент срещат повече спънки от партньорите им от министерството на спорта, отколкото сътрудничество както обеща Кралев. Все пак макар и бавно нещата се случват.

 Същата 2020г. сините все още не са подписали договор с министерсвото за дългосрочно ползване на комплекс „Георги Аспарухов“. Така, както изглежда нямат и намерение да го правят. Всичко по тази тема приключи след договора на ЦСКА с министерството и сините си продължиха както преди. Все още държавата плаща данъците и таксите за стадиона на „отбора на народа“. В този смисъл това с  „отбора на народа“ си идва на място. Държавата и народа плащат  данъците на сините.

автор:

Симеон Димитров