0-2… Слаба игра, логична загуба и треньорска смяна

July 30, 2023

ЦСКА загуби на старта в Европа, а треньорът Саша Илич вече не е начело на отбора. Статистиката показва, че армейците винаги тръгват трудно в ЕКТ, но въпреки всичко преодоляват поне първите два съперника. Независимо от съперника, играта, грешките и всичко останало червените винаги са крайни победители… Дали съперникът ще е Шахтьор Донецк или Лиепая мачовете винаги са драматични, но крайният победител винаги е ЦСКА.

Тази година явно няма да е така. Румънският носител на купата Сепси показа, че не е случаен тим и знае как да провежда елиминационни битки. Силен и тактически грамотен отбор е, но въпреки това ЦСКА не би трябвало да изглежда по този начин срещу него. Колегата на Илич му показа как се прави. Румънците не дадоха никакви шансове на червените, наказаха техните грешки и заслужено победиха… Добре, че не не наказаха всички грешки в червената защита защото в такъв случай ЦСКА щеше да запише най-срамноят си резултат в Европа за всички времена…

Армейците изиграха безобразно слаб мач. Индикации за това имаше в изиграните срещи в “А” група. В двата мача за първенство ЦСКА не изглеждаше много добре, но определено никой не очакваше в първия мач от европейската си кампания армейците да изглеждат като събрали се след работа приятели да разцъкат мачле.

ЦСКА игра бавно, а грешките във всяка линия следваха една след друга. Халфовете нямаха идея какво и как да се направи, за да се създаде добра атака, която евентуално нападателите да завършат. Освен това направиха и доста грешки, които доведоха до атаки за противника. Защитата пък допусна толкова грешки, че ЦСКА спокойно можеше да загуби поне с пет гола разлика. Пускането на двама еднотипни нападатели, които на моменти повече си пречеха отговаря на въпроса защо двамата общо отправиха един удар към вратаря на Сепси за целия мач… И като за капак Илич нямаше отговор на поставената му задача от румънският му колега. Не съм някакъв футболен специалист, но изглеждаше, че треньорите на ЦСКА въобще не са гледали румънците преди мача и нямаха представа какво да очакват. ЦСКА изглеждаше неподготвен за този мач, а стартовите 11 може би бяха сгрешени. Смените също не доведоха до желания резултат. Май по-скоро бяха направени защото трябва да се направят, а след тях отново да се разчита късметът да ни покрие и както се случваше често през изминалия шампионат да стигнем до добър резултат… Това е мое мнение, с което не ангажирам никой, но си мисля, че на определени постове други играчи щяха да се справят по-добре от избраните, а ЦСКА излезе срещу Сепси все едно е двукратен носител на КЕШ, а не на купата на Румъния.

След фиаското срещу Сепси ще е нужно чудо ЦСКА да продължи напред в Европа. На този етап изглежда, че армейците ще напуснат ЕКТ още след първия съперник, а това май ще се случи за първи път. Дали смяната на Илич е правилна предстои да видим, но не е нормално да си запазил отбора си от миналия сезон, да си надградил с класни попълнения и да изглеждаш по този абсурден начин… Защото ЦСКА в момента изглежда абсурно. Въпреки голямата и много скъпа за родните стандарти селекция… Да, армейците не взеха Кавани, Меси или някой от техния калибър, но и новодошлите на “Армията” не са лоши играчи и при правилна подредба и подбор ЦСКА със сигурност би трябвало да изглежда пъти по-добре от това, което виждаме в момента… Илич направи много, постигна резултати които трябва да му се признаят, но когато трябваше да направи крачка напред и нагоре някак не му се получи… Дали Ел Местро ще успее да го направи предстои да видим.

автор:

Симеон Димитров