Ще играе ли ЦСКА в Европа

May 16, 2024

Ботев Пловдив получи купата на България и това релно постави ЦСКА в доста сложна ситуация за място в Европа. Втория се класира директно, а третия ще играе бараж със седмия. Армейците са с равни точки с моряците, но субективните фактори срещу отбора от София са много повече.

Няма нужда да се връщаме много назад. Достатъчно е да се вземат последните мачове за купа и първенство за да се види, че след спечелването на купата от Ботев Пд шансът на армейците за Европа значително намалява.

През последните 13 години стана ясно, че феърплеят в родното първенство е нещо за което всички говорят, но никой не го вижда… Едно добро пожелание. В родната “А” група всичко се върти около проекта от Разград. Друг отбор може да стане шампион само ако шефа реши да закрие проекта от Делиормана. Реално борбата е за второто място и  местата в ЕКТ. Ако евентуално се случи така, че да има вариант единствения отбор, който се осмелява да оспори “хегемонията” на проекта, мразеният и създаващ комплекси на всички в родния футбол отбор, който има най-много успехи в родния футбол да не е там се активират всички възможни средства.

До края на първенството остават три мача. Почти сигурно е, че от тях  “хегемоните” ще вземат точка или точки единствено от срещата си с пловдивчани… Никой няма да се учуди ако това се случи след “драматичен обрат”. Сега е момента полиграфите да получат реверанс за направеното от тях през годините. Сините също е малко вероятно да загубят пред собствена публика точно на годишнината им и след направения шпалир… Към тях също трябва да има лека благодарност. Може да са ги прецакали, но поне малко да ги накарат да се чувстват добре. Другото сигурно е, че в трите мача на ЦСКА реферите ще са Чинков, Кабаков и някой измежду другите “корифеи”, които успяват да направят и невъзможното само и само всичко да мине според очакванията. Основните заподозрени са Гидженов или Железов, но пък винаги може да се пръкне някой нов кандидат за медународен рефер, който да смае футболните фенове с уменията си. Със сигурност тази година на армейците ще им е по-трудно да от всякога.

Все пак за второто място и ЕКТ важни са “полиграфите” от Варна. Единствения мач, който могат да загубят е този срещу ЦСКА, но при така създалите се обстоятелства е малко вероятно. Не защото червените са по-слаби от моряците, а защото се вижда, че тази година субективния фактор ще е огромен. Най-вероятно рефери на този мач ще са Чинков-Кабаков… Единия главен, а другия ВАР. Видяхме на какво са способни тези рефери в името на каузата и заради това смело можем да кажем, че за ЦСКА ще бъде много тежко.

Другата малка подробност, която със сигурност би могла да окаже влияние е факта, че армейците по презумция получават поне по 6-7 картона на мач. Това би могло да доведе до това ( и най-вероятно ще се случи) ЦСКА в последния кръг и евентуално в баража да играе без голяма част от най-добрите си играчи. Тежжъжк удар с който армейците трудно ще се справят. Нищо против другите, но винаги има играчи без които или нещата не се получават или е много трудно това да се случи… Това всъщност важи за всеки един отбор по света.

Комплексираните “хегемони” видяха възможност да поставят ЦСКА на колене и със сигурност ще се възползват от нея. Вероятността армейците да играят бараж е реална. Стигне ли се дотам вероятността червените да играят в Европа е малка… Не за друго, а защото стигне ли се до подобен мач на армейците със сигурност ще им се наложи да играят без голяма част от титулярите си, а действията на Чинков на последния им мач в Разград ще изглеждат на всички като най-обективното съдииство.

Такива са реалностите в родния футбол… В момента армейците са изправени срещу едни комплексирани, едни зависими и едни примерни подизпълнители… Така стоят нещата…

Предстои да видим какво ще се случи до края на това “изключително интересно първенство”, но в момента е по-вероятно ЦСКА да не играе в Европа, отколкото обратното… Всичко води до този извод.

автор:

Симеон Димитров