“Червено знаме”: От люлка за шампиони – до тотална разруха

March 13, 2020

 Спортният комплекс „Червено знаме“ има ключова роля в историята на българският спорт и в частност на ЦСКА. Едно време комплексът включваше ледени пързалки, футболни терени, корт, хотел, плувен комплекс, няколко зали за различни спортове, сред които и волейболната „Васил Симов“.

 В годините назад „Червено знаме“ е дал много шампиони на България. Това обаче е било в годините назад. Сега на мястото на ледените пързалки и футболните терени ползвани от школата на ЦСКА е построена зала „Арена Армеец“ и паркинг. Естесвено на школата по футбол и беше казано „оправяите се“…Хотела, плувния басейн и залите отдавна са нефункциониращи и са се превърнали от едни от най-модерните за времето си съоръжения в руини. Там се намира и волейболната зала „Васил Симов“, от която  предстой да бъде изгонен ЦСКА.

 Волейболният ЦСКА е един от последните обитатели на комплекса и в момента е в един омагьосан кръг. Преди няколко години  компекс „Червено знаме“ заедно със стадион „Българска армия“ и базата на ЦСКА в Панчарево попадна в новото държавно дружество „Сердика спортни имоти“. По това време от волейболния клуб подпомогнати от тогавашния си спонсор обявяват инвестиционни намерения за около 500 хиляди лева за ремонт на залата. Единственото, което трябва да се направи е да се подпише дългосрочен договор с държавното дружество. Да, ама това не се случи, а няма и изгледи да се случи. Особенно и след оттеглянето на спонсора, готов да финансира начинанието.

 И сега какво се получава? Държавното дружество няма намерение да модернизира по какъвто и да е начин нещо на „Червено знаме“, но пък и не желае да подпише договор с ЦСКА, за да си оправят залата сами. От министерството заявяват, че имало идеен проект за изграждане на съоръжения, но нямало инвеститор и заради това на този етап не се предвиждат строителни дейности. Тези действия на държавното дружество ме карат да си мисля, че идеите за строеж не са свързани със спортни съоръжения или нещо свързано с интересите на ЦСКА.

   Това, което се прави срещу спортните клубове ЦСКА ме навежда на мисълта, че всичко е абсолютно умишлено. На ЦСКА просто му се пречи да съществува и всичко сързано четирите букви се унищожава методично, а на всички други се дава…

 Примери много…

 ЦСКА са единствени в България, които плащат наем на държавата за ползването на зали, стадион и всичко, което ползват… На един друг отбор от София държавата му подари всичко. И за да е  пълен подаръка държавата плаща данъците и другите държавни разходи.

 На отборите от Пловдив им се отпуснаха 37 милиона за да си направят стадионите, а на футболния ЦСКА му се пречи да си построи стадион със собствени средства. В същото време 37- те милиона са доста повече от окло 500-те хиляди, от който се нуждае волейболния ЦСКА,обаче за армейците няма.

 На всякакви отборчета и населени места последните години се дадоха по някой милион за строеж я на стадион, я на зала от която няма нужда, а на клубът създал толкова шампиони и донесъл толкова медали от световни,  европейски, олимпиади не се дава нищо. И не само, че  не се дава, ами и когато червените искат да направят нещо със собствени пари им се пречи…За стадиона в Шумен, на който играят аматьори за здраве са дадени 3 милиона, а те са доста повече от 500-те хиляди нужни на ЦСКА.

 Тотото щяло да дава по милион на месец на  тези, които не плащат данъци… Не тези, които ги наричат с име на питие, и на които им викат  малцинство, а другите със сините фланелки, на които им подариха стадион… Без да съм някакъв математик мога да видя, и че това е много повече от колкото е нужно на волейболния ЦСКА.

  За трибуната на героя на „националната кауза“ също са дадени много повече, отколкото някога ще бъдат  дадени  за нещо свързано с армейците.

 Примери много, и от всички тях едно нещо се набива на очи. Всички се правят, че не е така, но очевидно за всичко свързано с ЦСКА се създават пречки.

 Защо ли?

Автор:

НЕ-СПОРТ