Цялото БФС вън по най-бързия начин

September 23, 2020

Каквото и да се опитва да се говори, и пише за родния футбол е ясно, че той върви право надолу. Не от вчера или днес, а от повече от десет години. Общо-взето, откакто четвъртите в света взеха властта в БФС леко-полеко тръгнахме надолу.

Навремето всички искаха смяната на Батето, защото националният ни отбор успяваше да се класира за европейски и световни, но като изключим избухването 94-та стигаше най-много до мач след групите.

“Героите” от САЩ взеха властта и какво стана? Първо спряхме да се класираме на големите форуми. После националният ни отбор по футбол тръгна рязко надолу, за да се стигне до сегашното му положение да не може да бие Косово на “Васил Левски” или да прави драматични равенства с Малта и подобни футболни джуджета… В момента е много модерно да се казва, че националният ни отбор е слаб, защото няма футболисти. Аз лично съм на друго мнение. Слаб е защото няма треньор и защото един член на изпълкома се опитва да си легитимира проекта, и да покаже, че и той дава нещо на България. Покрай него и спонсора пласира някой, а “отбора на народа” направи национал един турист. За себе си нямам друго обяснение на факта, че се взимат в националния футболни пенсионери като Марселиньов, Вандерсонов, Сисиньов, Галин Иванов, Михайлов и другите, а не се взимат футболисти като Антов, Турицов, Йомов… Това, че последните трима са от ЦСКА е сериозна причина, защото ако недай си боже ги вземат и към тях добавим и тези, които викат – Ахмедов, Малинов, Десподов… Ще се окаже, че омразният ЦСКА, който иска да свали “хегемона” има половин отбор национали… Това вече е недопустимо!

Стигаме и до клубния футбол.

Преди десетина година един господин създаде един проект. Всички шефове в родната централа явно видяха келепира и побързаха да го вкарат в “А” групата почти служебно… Всички помним циркът от преди десет години вкарал проекта от Разград в “А” група.

Собственикът на проекта влезе в изпълкома на БФС, а проектът му стана “национална кауза”. В този момент тези от “САЩ 94” започнаха унищожението и на клубния футбол.

Всичко, което тези от БФС започнаха да правят бе да радват проектанта и “националната кауза”. Започна се с едно мако казано тенденциозно съдийство. Едни съдии започнаха да свирят всички мачове на едни отбори. “Без да искат” въпросните съдии започнаха да правят грешки все в една и съща посока. Основното беше “националната кауза” да побеждава… Започнаха тогава, продължават и сега.

Важното за тези от БФС е шефа да е доволен. Може би заради това се стигна до парадокса, който едва ли го има в друга държава… Собственикът на футболен отбор да е член на Изпълкома на футболния съюз, притежател на тв правата на Първа лига чрез фирмата си „Футбол Про Медия”, както и собственик на „Нова Броудкастинг груп”, чиито спортни канали излъчват мачовете от българското първенство. Стигна се до там, че на много отбори не им се играе на 100% срещу проекта, но за сметка на това скачат на “кило кръв и метър кожа” срещу всеки отбор дръзнал да оспори първото място на “хегемона”. Левовете, които доста отбори получават за ТВ права и разни други са им много необходими за оцеляването им. Това разбира се вреди и на “националната кауза”. Не случайно в доста от мачовете им в Европа напоследък проекта получава червени картони и в последствие отпада от не толкова класни отбори…

Постепенно със съдействието на тези, които управляват футбола у нас “А” група започна да се превръща в Тото Лига. След всяко отпадане на трупата от Разград от Европа започват да се получават едни странни “обръщалки”… Слаб отбор, голям коефициент… Не твърдя, че са умишлени. Може и да са плод на голяма случайност… Подобна на случайността преди години Миньор да реши да протестира срещу БФС само и единствено в един мач срещу един отбор. Тогава миньорите излязоха с голобради юноши и резонно бяха разбити… Все пак според всички такоива неща в родната лига няма. Щом те го казват… Няма… Всичко е случайност.

От тази година “А” група официално е Тото Лига. Един отбор влезе в “А” групата по доста съмнителен начин и отново имаме парадокс… Собственик на футболен отбор от лигата е спонсор на Тото Лигата… Незнам дали само на мен ми е странно, но…?

За тези от БФС отново всичко е наред. Тенденциозно съдийство, съмнителни мачове, отбор, за който познатите правила на футболната игра не важат, липса на какъвто и да е феърплей… Всичко е наред щом шефът е доволен и проектът му е шампион.

Преди за всичко беше виновен Михайлов. Е, той се махна и нищо не се промени, а тези, които управляват футбола използват всяка възможност да се задържат по-дълго на хранилката. Вече цяла година ги чакаме да организират конгрес.

Истината е, че всички от БФС трябва да си ходят. Изпълком, съдииска комисия, апелативна комисия… Всички! В момента футболът се управлява от един-единствен човек и всички му играят по свирката. Сегашната ситуация е изцяло в тяхна полза и те използват момента за да се задържат колкото се може време повече. Ако не се махнатт всички нищо няма да се промени. Трябват нови лица с нов модел на управление.

Всички трябва да се махнат колкото се може по-бързо, а след това да им се потърси отговорност за това, че ни откраднаха футбола.

автор:

Симеон Димитров