ЦСКА победи “хегемоните” с добра игра

December 21, 2021

В последния мач от “А” група за 21-ва година ЦСКА победи самопровазгласилият се за хегемон отбор от Разград… Всъщност ЦСКА не просто победи фирмения отбор от Делиормана, а и го надигра тотално. Армейците направиха така, че зелените да изглеждат не като десеткратен шампион и кандидат за 11-та титла, а като средняшки тим борещ се за оцеляване в “А” група. Факта, че разградчани през първото полувреме минаха центъра не повече от три пъти и нямаха точен удар във вратата на Бусато, а първият корнер за тях дойде след 70-тата минута говори достатъчно. Това 1-0 беше най-малкото, с което се отърва проекта от Делиормана.

Истината е, че последните няколко години ЦСКА доста често надиграваше разградчани, но по една или друга причина все не успяваха да ги победят. Развоят на мачовете между зелени и червени доста често беше с червена доминация, леко реферско рамо за зелените и в крайна сметка те се добираха до равен или минимална победа. И така всеки път по един и същ начин. Предвид факта, че обикновенно проекта на човека от изпълкома в повечето случаи водеше в класирането това беше сценарии, които устройваше “хегемоните”… Честно казано пред разградчани никога не е стоял въпросът за задължителна победа над ЦСКА. Във всеки един момент равният им е бил достатъчен… И до този момент “план хикс” работеше перфектно, но вчера армейците дадоха всичко от себе си този сценарий да не стане… Не, че “железния” и “много принципен” Железов не опита. ЦСКА и този път завърши мачът с човек по-малко. Реферът  раздаваше картони на играчи на червените като коледни картички, а за нарушенията на гостите от Разград се задоволяваше с “последно предупреждение”… Някои от играчите в зелени екипи завършиха мача с около десетина “последни предупреждения” за нарушенията си. Към това могат да се прибавят и леките реферски “грешки” и отсъждането на всяко спорно положение в полза на гостите и ясно ще се види, че Железов и този път опита да проведе мача по познатия вече начин. Обаче този път номерът да дойдат на “Армията” и да откраднат точка за тях и две от ЦСКА не мина.

ЦСКА излезе по-смело, по-агресивно, търсеше победата и заложи на дълбока преса. Това сработи и “извънземните звезди” от Разград така и не успяха да се окопитят и да противодействат на червената агресия. ЦСКА превзе центъра, а оттам контролираше и мача.  Въпреки проблемите, които имаше Стойчо Младенов направи така, че ЦСКА да изглежда далеч по-добре от гостите в зелени екипи. От състава на армейците отсъстваха много и все важни играчи. На практика в отсъствието на Кери и Варела ЦСКА игра и без така наречения плеймейкър, но това реално не си пролича много в така нареченото дерби между първият и вторият в “А” групата. Стойчо избра правилната тактика за мача, а футболистите дадоха всичко от себе си да осъществят замисълът му на 100%.

ЦСКА победи проекта от Делиормана, не защото делиорманци са слаби… ЦСКА победи, защото беше по-добрият отбор и накара разградчани да изглеждат слаби. За целият мач разградчани така и не успяха да отправят точен удар към Бусато. Всъщност цялата статистика е в полза на червените. Единственото, в което “хегемона” е по-добре от армейците са картоните, но това е лесно обяснимо и напълно очаквано. Реално ЦСКА има по-добрия треньор, по-добрите футболисти, по-добрата публика… Другото, което в крайна сметка се превръща и ще продължи да бъде все по-голям плюс за червените е факта, че заради рефери и други те трябва да са пределно мобилизирани във всеки един мач.

аватор:

Симеон Димитров