ЦСКА победи Септември… Неприятно, но факт

February 27, 2023

ЦСКА записа поредна победа в родната “А” група и продължава да бъде лидер в класирането. Армейците изиграха слаб мач и сами направиха така, че да им е трудно, но въпреки това стигнаха до така ценните за тях три точки. Голът за ЦСКА отбеляза Назон благодарение на бързата мисъл на капитанът Матай. Така въпреки слабата си игра и реферът, който направи всичко по силите си да изнерви мача и евентуално да ги спре, червените заслужено си взеха трите точки.

В неделния следобед, въпреки слабата си игра, по-добрия отбор беше този на ЦСКА. Септемврийци създадоха няколко положения, но реално погледнато повечето дойдоха след неточности в реферските отсъждания. Дали умишлено или неволно реферите не свиреха очевидни нарушения срещу червените и позволяваха на септемвриийци да блъскат, ритат и бавят играта. Съдията Красен Георгиев майсторски изнерви играчите на ЦСКА и мачът, и като цяло имаше огромен принос за цялостната картинка на терена. А повечето от положенията за Септември дойдоха след недадени нарушения или засади.

След краят на мача, обаче “обективните” спортни медии не говореха за победата на ЦСКА, а за феърплей, морал и подобни непознати за тях неща. Повод за всичко това даде един момент от срещата точно преди голът за армейците, който се случи след несвирено нарушение за червените. Играч на Септември лежеше на пистата на “Васил Левски” и негов колега като видя, че няма как да продължи атаката на неговия отбор изрита топката в тъч. Поводът уж беше да се окаже медицинска помощ на играчът на Септември, който е на пистата… Бавенето на играта в случая беше очевадно. По същата логика някой от символичните домакини можеше да запрати топката в тъч защото някой пред стадиона се е спънал. Матай изпълни тъча, Назон вкара, а моралните стожери нададоха вой и заговориха за чест, феърплей и морал. Все неща, които на тях са им непознати.

Важно е да се спомене, че ако реферът секунди преди това беше отсъдил нарушението в полза на ЦСКА нямаше да се стигне до моралния момент. Навсякъде ако те хванат за фланелката, опитат се да я скъсат, свалят те на земята и спрат опасна атака се свири нарушение и се дава жълт картон. Защо Красен Георгиев не пожела да отсъди очевадно нарушение няма да коментирам, а на глупостите на “обективните моралисти” за липсата на феърплей ще се усмихна ехидно…

ЦСКА имаше нужда от победа за да остане на първо място и я постигна. За тези, които бяха създали стройна организация това да не се случи не е приятно. Именно заради това за ЦСКА победата е още по-сладка. До този момент “хегемоните” никога не са били втори по това време на първенството и това ги кара да се изнервят и да опитват с всички методи да отстранят пречките. Армейците могат да са сигурни, че ударите няма да спрат, а ще станат и по-силни.

ЦСКА взе всички точки срещу Септември и има голяма вероятност да стане шампион. Играта не беше най-добрата, но в случая важни са точките. Това са фактите, които моралистите не харесват.

Фалшивите моралисти могат да говорят каквото си искат. Реално ЦСКА са първи, а другите гонят… Неприято, но факт.

Феърплея и морала ще ги оставим на тези от Герена и Разград. Те ги разбират тези неща.

автор:

Симеон Димитров