ЦСКА няма нужда от подобни драми

August 5, 2023

ЦСКА загуби катастрофално в Европа и отпадна още от първия съперник. Това е неприсъщо за червените и нормално феновете реагираха гневно. Проблемът в случая е, че някои фенове леко прекалиха, а други “фенове” чакаха точно момент, с който евентуално да постигнат това, което се получи преди около година… Плюс-минус няколко месеца… Не за друго, а защото видяха какво могат армейците с феновете зад гърбът си и това определено не им хареса. “Хегемоните” нямат желание да имат такава конкуренция за титлата.

За тези, които не помнят дълго ще припомня, че преди около година в ЦСКА имаше горе-долу подобно напрежение. То доведе до бойкот на феновете и изпращането на Терминал 1 на почти всички играчи на червените. Това естествено повлия на представянето на отбора и бяха загубени точки в първенството от отбори, които червените спокойно можеха да вземат. Накрая ЦСКА завършиха втори на точка зад проекта от Разград и естествено имаше голямо разочарование за изпуснатата титла. Имаше и много коментари, в които се споменаваше, че ако армейците не бяха загубили точки от някои тимове при бойкота на феновете пропуснатите дузпи нямаше да имат значение… Дали щеше да е така или не няма как да разберем.

След загубата от Сепси отново някои изпращат половината отбор на Терминал 1… Същите тези играчи, които до скоро бяха велики, сега са “най-слабите на света”… Това със сигурност е леко прекалено и силно неадекватно поведение. Създава се напрежение, от което ЦСКА няма нужда и е единствено от полза на конкурентите му.

Без никакво съмнение ЦСКА привлече доста качествени футболисти. Поради обективни или субективни причини в първите мачове те не показаха истинските си качества. Някои загатнаха за тях, но само толкова. Като цяло играта на отбора не върви. Това, обаче не би трябвало да означава, че трябва да получат “еднопосочен билет” за някъде…

Да, ЦСКА загуби лошо в Европа, но в първенството е на точка пред основният си конкурент за титлата. Не е много, но накрая може да се окаже достатъчна. Вместо да се критикува, отборът трябва да се подкрепя… Това е начинът. Така правят феновете… Не се сърдят като ощипани госпожици и не го подккрепят само когато са в настроение.

Любопитно ми е и дали тези, които критикуват трансферната политика на клуба си дават сметката, че бяха привлечени качествени играчи, които струват много левове за родните стандарти. Повечето от тях са и национали на страните си, а това вероятно не е случайно… Едва ли някоя държава би направила определен играч национал само и само да угоди на Гриша Ганчев или да потвърди добрия избор на скаутите на ЦСКА….

Любопитно ми е и дали всички, които критикуват отбора в момента и желаят ЦСКА да играе предимно с юношоши дали ще са съгласни с класиране в долната осмица… Всъщност не ми е толкова любопитно, защото знам отговора. Феновете ще кажат, че колкото и да им се иска само с юноши не става… “Феновете” пък ще кажат, че “това е ЦСКА, които искат да виждат” …

Емоциите от последните мачове не бива да водят до неадекватни реакции. Не за друго, а защото някои са полусъединител и само това чакат. Ако някой си мисли, че противниците на ЦСКА играят феърплей и критикуват червените защото искат те да са силни и първенството да е интересно нека помисли пак.

ЦСКА в момента не се нуждае от подобни драми, а от подкрепа. Това трябва да направят всички, които обичат отбора. Да не обръщат внимание на “обективните” нападки и да го подкрепят. Колкото и да им е кофти от последния резултат.

Футболът е игра, в която няма как да печелиш непрекъснато… Аз поне не знам за отбор, които го прави… След разочароващ мач и загуба трябва да можеш да се изправиш, да преглътнеш загубата с чест и да продължиш да подкрепяш отборът си въпреки всичко. Не за друго, а защото така се прави.

автор:

Симеон Димитров