ЦСКА може да бъде шампион, но…

January 17, 2023

Армейците са лидери в класирането с точка пред втория Лудогорец и в този момент въпросите са могат ли червените да станат шампиони или ще видим отново от познатата картинка през последните години. Истината е, че ЦСКА има реален шанс да стане шампион, но със сигурност ще му е много трудно. Или поне много по-трудно отколкото на разградчани ако бяха на мястото на армейците. И за всичко това си има обективни и субективни причини.

ЦСКА в момента имат силен отбор. От първата част на първенството видяхме, че армейците разполагат с добри играчи и възможност за ротации на почти всички постове. Спокойно може да се каже, че в халфовата линия и атаката конкуренцията е много голяма. Единственото място, на което не разполагат с толкова много опции е защитата… И там има варианти, но са по-малко.

Лудогорец, от своя страна, привличат скъпи за родните стандарти футболисти, но реално нямат отбор. Играчите им като еденици са добри за родните стандарти, но го няма колективът и отборът. В мачовете им в Европа се вижда за какво става въпрос, но в родното първенство има един много субективен фактор, който година след година накланя везните към тях.

Армейците разполагат с не по-слаб отбор от този на конкурента им от Разград… Дори от последния мач между двата отбора видяхме, че червените са по-добрият от двата отбора. Въпреки това ще им е изключително трудно да станат шампиони… Не искам да казвам малко вероятно, но на този етап така изглежда.

През последните години много хора обичат да казват “биите Лудогорец и станете шампиони”. След толкова много повтаряния това някак се насади като мнение, но се вижда, че не е точно така. В последните 12 мача преобладават равните резултати или двата отбора си разменят победите. 7 равни, 3 победи за Лудогорец, 2 победи за ЦСКА. В доста голяма част от тях бъдещите шампиони или побеждават с неволни реферски грешки или отново благодарение на тях стигат до равния, който също ги устройва идеално… Общо взето напоследък често мачовете се развиват така, както се разви последния мач между двата отбора.

Неволните съдииски грешки, които доста често в полза на “хегемона” от Разград са една от причините на армейците да им е трудно да станат шампиони. Освен в мачовете между двата отбора такива естествено се случват и в останалите мачове на претендентите за върха в “А” група. Всички, които гледат футбол знаят, че съдиите грешат. Навсякъде по света се виждат какви ли не грешки на реферите, но в “А” групата е някак различно… Ако сгрешиш един-два пъти е случайно и няма проблем. Проблем е, когато грешките се превръщат в тенденция. Проблем е, когато всеки път грешиш в ущърб на един отбор и в полза на друг… Това вече не е феърплей и не е нормалното  първенство, в което кой ще бъде шампион се решава на терена… Това е първенство, в което се играе по разградски правила, а те леко се различават от познатите футболни правила, които всички знаем.

Другото, с което ЦСКА ще трябва да се справи са “обективните спортни меди” и футболния съюз. Това не е лесна задача, защото в момента там всички споделят мнението “с оглед ситуацията в българския футбол и огромния бюджет, с който разполагат в Разград е нормално да станат шампиони”… “Ситуацията” в родния футбол е такава заради футболния съюз, а “обективните” са просто помощници. Едните обясняват действията на другите и се опитват да убедят всички, че така се прави. Опитват се да ни убедят и, че “хегемоните” са “национална кауза”, която е едва ли не светлината в родния футбол, а другите са лошите, които ще развалят “А”-групата ако ги свалят от върха. За първите отвсякъде “или добро или нищо”. За другите всяка възможност за интрига, усмиване или въобще за създавне на напрежение трябва да се използва задължително.

Фактът, че вече четири години футболния съюз не намира време да изпрати на УЕФА един имейл, с който централата да въстанови в сайта си историческата справка за приемствеността на ЦСКА с фалиралото дружество дава ясна представа за отношеието на съюза към армейците. За останалото се грижат тези които пускат “сензационните истини”, “кървавите писма”, “големите признания” и всякакви такива “страхотни новини”.

Трудна задача за ЦСКА ще бъде и да се пребори с всички отбори в “А” група… По принцип това е идеята, но в първенство целта е да сбъркаш по-малко пъти от конкурента ти за първото място. В родното първенство обаче е малко по-различно и армейците ще трябва да постигнат победи срещу всички, а това е изключително трудна задача. Няма отбор в света, който да не губи, а и всеки тим има по някой мач, в който просто нещата не вървят и се получават загуба на точки. Е, армейците ще трябва да го направят, защото през последните години видяхме, че друг начин за тях няма.

От страни погледнато на безпристрастния зрител му се струва, че за “хегемоните” нещата са различни, а първенството не изглежда много феърплей. Като цяло в последните години изглежда, че разградчани без да се напъват и без да срещат някаква съпротива от любезните си съперници си взимат своето. Повечето им срещи приличат на контроли, в които резултатът за съперниците им е без значение. Ако нещо се обърка се получават мачове като тези в Дупница или Перник от преди години… Естествено от всякъде ни се обяснява колко оспорвано е първенството ни и как отборът на шефа печели понякога драматично, но винаги с класа и добра игра. От страни погледнато изглежда различно, но пък щом “обективните” анализатори го казват… Не малко отбори от “А” група решиха да не поставят емблемата на ЦСКА, да не изписват името на ЦСКА или и двете на таблата на стадиона или на билетите за мачовете им с тях. Не шефовете на отборите в “А” група решават кой отбор как се казва, но ръководителите на някои отбори един през друг се надпреварват да се харесат на шефа и обясняват наляво и надясно как трябвало да се вика на червените. Да не изпишеш името на съперникът си е висша форма на неуважение и абсолютна липса на феърплей… Другия вариант е комплекс дължащ се на омраза към единствения гранд в българският футбол…

Накратко казано ЦСКА трябва да играе срещу всички, а съперникът им за първото място единствено не трябва да загуби от тях…

Отстрани погледнато изглежда, че поне докато съставът на футболния съюз е такъв на ЦСКА ще му е изключително трудно да стане шампион. Всички, които обичат отбора се надяват това да се случи още тази година. Както днес каза Емил Данчев “ЦСКА е обречен да бъде първи”.

автор:

Симеон Димитров