ЦСКА има по-големи шансове за евротитла, откокото за победа в Разград

October 11, 2022

В Разград ЦСКА  изигра най-добрият си мач до този момент в първенството. Армейците надиграха Лудогорец по всички показатели и създаде достатъчно положения, за да си тръгне от Разград с убедителна победа, но малко късмет, ВАР и спасяванията на Падт предодвратиха това. Илич и ЦСКА определено изненадаха “хегемоните” с играта си. Пресата по целия терен определено пречеше на Лудогорец да разиграва топката така, както им харесва. Халфовете на ЦСКА обезличиха напълно звездите от Разград и ги караха да бъркат непрекъснато, което водеше до положения пред вратата на Сержио Падт. Вратарят на разградчани спаси всичко, което можеше да спаси, а за останалото се погрижиха Кабаков и реферите във ВАР стаята. Със сигурност ако спорните положения бяха в другото наказателно поле Сватбата щеше да заговори в ухото на Кабаков и ВАР щеше да се намеси. Всички говорят за субективизма в реферските отсъждания, но когато след центриртане избиеш топката с ръка в наказателното поле не следва ъглов удар, а дузпа. Или пък ако изостаналия защитник блъсне в гръб откъсващият се нападател и го събори в наказателното поле не казваш, че това изблъскване е прекалено слабо, а посочваш бялата точка… Ако евентуално ВАР беше разгледал “спасяването” на Падт в 33-тата минута току виж се оказало, че не било спасяване… За по-сигурно ВАР не разгледа положението. Да не вземе да се окаже, че топката взела, че минала голлинията. Има нарушения или положения, които са безспорни и просто се отсъждат.  Ако не го направиш не става дума за субективизъм, а за неможене или нещо друго…

Някои ще кажат, че армейците само се оправдават с реферите и сами са си виновни заради двете неточности, от които паднаха головете и заради многото нереализирани положения… Може и да са прави, но не съвсем. Малката подробност е, че това не е оправдание, защото не за първи път реферите накланят везните силно в посока Разград… Напоследък има и други посоки, но в общи линии тази е основната. Реално няма отбор в света, които не прави по някоя грешка в защита или пропуски в атака. Малката подробност е, че в нормалните първенства “субективните” реферски отсъждания не са все в полза на един-два отбора, а ВАР работи доста по-добре. Точно заради това ЦСКА има право да се оплаква от съдиите. Не, че това ще доведе до нещо докато родния футбол се управлява от тези в момента, но все пак… Реално на този етап ЦСКА има по-големи шансове да спечели европейски турнири, отколкото да победи в Разград… Или пък да вземе да стане шампион на България… Но това реално е друга тема.

С оглед представянето на двата отбора резултатът определено е нелогичен, но като цяло и футболът е не много логична игра. Добрата игра на армейците в този мач е факт, който всички признават. Това трябва да бъде лицето на ЦСКА. Феновете също го отчетоха и след мача поздравиха футболистите в червено за това, което показаха на терена, но от друга страна със сигурност всички са били разочаровани от загубата. Армейците показаха, че могат да играят добър футбол, агресивно и с преса през цялото време, но съм сигурен, че повечето биха предпочели игра като тази срещу Пирин (например) и победа, отколкото добра игра и загуба… Не за друго, а защото загубата си е загуба независимо от играта. Във футбола точки за добра игра или добро изпълнение не се дават… Добър вариант е добра, атрактивна  игра и победа, но това е нещо много рядко срещано. Реално най-добрия вариант е добра и практична игра, която накрая води до победа. В крайна сметка като свърши мача това е единственото, което има значение. Не за друго, а защото накрая на първенството се броят точките, а не добрите игри и ако искаш да си шампион трябва да имаш повече точки, отколкото добри игри.

В Разград ЦСКА показа, че може да играе добър футбол и има необходимите изпълнители, а Илич напипва вярния състав. Ако армейците продължат по същия начин много малко отбори в “А” група ще могат да им се противопоставят без някое субективно решение. Не, че докато тези, които управляват футболът в България са там, където са ще се промени нещо, но все пак…

Разочарованието от загубата е налице, но явно на този етап армейците трябва да се задоволят с това, че са надиграли тотално “хегемоните” и са направили така, че да изглеждат жалки на техния стадион и да разчитат на някоя друга субективна преценка на реферите… Това със сигурност няма да продължи вечно.

автор:

Симеон Димитров