ЦСКА загуби тежко от Рома

September 17, 2021

ЦСКА падна лошо от Рома в първия мач от груповата фаза на Лига на конференциите. Армейците загубиха с 5-1, което си е доста неприятен резултат, но и малко несправедлив. Резултатът не показва реално показаното на терена, а ЦСКА не заслужаваше да загуби с 5-1. Не заслужаваше защото игра добре… Поне до червения картон на Вилдсхуд.

Армейците не се стреснаха от римляните и излязоха да играят футбол. Не се наредиха 10 в защита с идеята цял мач да опитват да рушат играта на Рома и да се надяват на боево 0-0 или по-малка загуба. Червените излязоха със самочувствието на отбор, който миналата година в групите на лига Европа спечели от Рома 4 точки, показаха зъби, създадоха доста положения и дори поведоха в резултата. Бориха се и се опитваха да стигнат до добър за ЦСКА резултат. Дори при резултат 3-1 армейците не се преддадоха, а продължиха да опитват. Факта, че отправиха 11 удара по посока на италианската врата, което е с четири по-малко от тези на Рома показва, че ЦСКА беше излязъл на терена с мисълта да играе футбол… И го направи. Армейците направиха много и не лоши атаки, а Кери отново беше на супер ниво и за пореден път показа, че е класа. Вкара страхотен гол, който не случайно попадна в номинациите на УЕФА за най-красиво попадение в първия кръг от груповата фаза на Лигата на конференциите.

Главоболията за червените дойдоха от някои неточности в защита. Проблемите с контузени играчи е може би едната причина. Другата е недотам добрата игра на дефанзивните халфове на ЦСКА и на играчите от дясно. За халфовете може би си има логично обяснение. Мухар дойде скоро при червените и това му беше втория мач с червената фланелка, а Лам е централен защитник. Ако Жеферсон, Юга и Вион не бяха контузени най-вероятно нещата щяха да са други. Щяха да са други и ако Мухар имаше възможност да играе не с Лам, а с някой от тримата контузени, а Томас Лам си беше на обичайното място в центъра на защитата. Много грешки за армейците дойдоха и от дясно. Турицов и Йомов не показаха това, което могат и правеха доста грешки. Десният ни бранител от известно време не показва това, което показваше преди, а Йомов в този мач беше неузнаваем. И в атака, и в моментите, в които трябваше да играе дефанзивно. Играчите на Рома видяха това и не случайно голяма част от атаките на римляните бяха по десния за ЦСКА фланг. Италианците се възползваха от слабата игра на ЦСКА от дясно по перфектен за тях начин. Според мен не случайно Турицов и Йомов бяха първите заменени от червените. Нарушението, с което Вилдсйуд си изкара червен картон също според мен беше глупаво. До този момент червените от София имаха реален шанс поне за по-почетен резултат. След червения картон всичко за ЦСКА свърши. Мауриньо усети това и пусна нападатели да довършат отборът, който се осмели да му създаде толкова главоболия.

ЦСКА излезе на “Олимпико” да играе футбол и загуби катастрофално. Според Мауриньо, а и според мен “резултатът е фалшив, не е справедлив”.  Армейците играха силно и оставиха добри впечатления от играта си в хода на срещата. Това, обаче накрая няма никакво значение. Пет гола са си пет гола… Важното в момента е в ЦСКА да се направят правилните изводи и подобни неточности, особенно в защита, повече да не се допускат. Може би Стойчо може да се замисли и върху това да остави за малко Турицов на реззервната скамейка и да пуска младия Дончев.

Това все пак е едва първият мач в групите и не трябва да се правят някакви трагедии.  ЦСКА има добри футболисти и става все по-добър като отбор. Армейците вървят в правилната посока и ако всички са търпеливи отново ще видят как ЦСКА надиграва и побеждава най-добрите. Педстоят още мачове в Европа и вярвам, че в тях армейците ще изглеждат различно… По-малко грешки в защита и повече голове в противниковата врата…  Вярвам и, че добрите европейски вечери на ЦСКА предстоят.

Червения гигант бавно но сигурно се изправя, а когато го направи отново цяла Европа ще трепери… Въпрос на време е.

автор:

Симеон Димитров