ЦСКА е на маратон… В момента важна е победата

September 28, 2021

В последното издание на така наречеченото „вечно дерби“ ЦСКА постигна закономерна и необходима  победа… Така, както беше и в другите мачове от първенството. В момента армейците са на маратон и ако желаят да стигнат успешно до края трябва да разпределят правилно усилията си. В „А“ група е важно да се взима максимума точки, а в Европа колкото се може повече.

До този момент ЦСКА се справя добре. Армейците разпределят добре силите си и заслужено в момента са без загуба в България и са в групите на Лига на конференциите.

В деня, в който преди много години официално сините бяха признати от цяла Европа за евроидиоти ЦСКА ги победи заслужено. Армейците имат по-качествени футболисти, по-качествен отбор и по-качествен треньор. Заради това си взеха трите точки срещу сините с мисъл за далеч по-престижните и печеливши мачове в Европа.

Странното в дните след  дербито са говоренията и претенциите на сините, и писанията на „обективните“. От всичко чуто и прочетено оставам с впечатлението, че сините са печелившите от дербито, а ЦСКА  не са нищо особенно  защото не са победили отборът от Подуяне с разлика… Задължителна!? Разликата беше задължителна срещу Виктория Пилзен. Срещу сините е достатъчно победа и три точки.

Претенциите на сините за добра игра и така нататък са глупави и несъстоятелни. Нямам представа как можеш да твърдиш, че си играл добре и си заслужавал  по-добър резултат при положение, че от началото на мача бавиш играта, симулираш с надеждата да изкараш някой картон (по възможност червен) на противниковите играчи, който да ти даде някакво евентуално предимство. Реално не си създал никакви положения пред противниковата врата и си изиграл има-няма двадесетина що годе качествени минути, за които си успял да отправиш само два удара във вратата на противника за цял мач… От другата страна статистиката на червените е смазваща…

В дните след дербито много специалисти анализираха играта и няма смисъл и аз да се опитвам да го правя. Според мен в дербито ЦСКА игра толкова, колкото е необходимо да постигне победа, която в случая беше важна… За кеф на феновете и за да не се изостава в първенството. Армейците я постигнаха с леко пестелива игра, но пък защо да се натягаш, след като противникът ти е слаб и имаш важен мач след три дни срещу далеч по-добър отбор, срещу който ще трябва да си на 100%.

В четвъртък армейците излизат срещу норвежкия Бодьо Глимт. Това реално може да се превърне в директен сблъсък за второто място в групата в Лига на конференциите. И заради това е далеч по-важен мач от този срещу сините. Бодьо са далеч, по-силни от закъсалите вековници и срещу тях ще трябва да се хвърлят повече сили. Точно заради това няма смисъл от излишно изморяване и пирова разгромна победа срещу някакви туристи… Всъщност ако не бяха пропуските на Бай и Кайседо дори и с минимални усилия синия разгром щеше да е факт…  ЦСКА в момента са на маратон. Необходимо е съхраняване, когато е възможно и внимателно дозиране на силите за постигане на големите цели. Добрите и умните отбори правят така.

Мачът, в който ЦСКА трябва да покаже какво може е в четвъртък срещу Бодьо. Останалото са сини глупости.

автор:

Симеон Димитров