ЦСКА е готов да се завърне на върха… Остава единствено първенството да е феърплей

July 4, 2023

Около две седмици преди старта на първенството ЦСКА е в Австрия и прави необходимото да създаде отбор, който да бутне “хегемона” от върха… И този път го прави както трябва.

В предишните години армейците разчитаха предимно на свободни агенти. На моменти имаха и добри попадения, но като цяло имаше доста разочароващи трансфери.

Тази година ЦСКА гради нещо сериозно. Противно на сведенията на “обективните” спортни медии от преди няколко седмици за чистка нищо такова не се случи. Армейците запазиха гръбнакът на отбора, а освободените са единствено играчи с периферна роля. Противно на очакванията спокойно може да се каже, че за ужас на някои до този момент армейците правят впечатляваща селекция за огромна за родните стандарти сума. На практика  ЦСКА вече счупи всичи трансферни рекорди за клуба за един трансферен прозорец. Взимат се играчи с отлични визитки и качества, и всичко се прави когато трябва. В момента ЦСКА със сигурност разполага с много качество във всяка една точка на терена. Въпросът е дали всичко това ще е достатъчно армейците да станат шампиони.

Основните конкуренти на ЦСКА за титлата до този момент не правят някаква стряскаща селекция. Това обаче не означава, че на армейците ще им е лесно. Дори напротив. Разградчани направиха най-силните си “трансфери” преди десетилетие и те реално допринесоха много за шампионските им титли през изминалите години. Повечето от тях заедно с “капитанът” им са все още зад отбора… А те са един вид поливалентни. Успяват да помогнат на проекта от Делиормана и в защита, и в атака… Когато се наложи. И всеки път го правят много успешно… Ако нещо много се обърка и няма накъде се прибягва до другите “трансфери” и юношите. Това до този момент работи безотказно. Лошо за “хегемоните” е, че не могат да разчитат на “добрите си трансфери” и в европейските си мачове, а това пряко влияе на резултатите им, но като че ли това май няма значение за тях. За тях мярката за сравнение е ЦСКА. Важното е да станат шампиони, пък в Европа…

ЦСКА определено надгражда, а играта в контролите дава поводи за оптимизъм, че през новия сезон ще е много по-силен. Новият облик на армейците и новата схема на игра оределено радват привържениците. ЦСКА е силен и много боеспособен отбор. Големият въпрос в момента е дали първенството ще се играе феърплей. Не за друго, а защото ако нещата в родното първенство продължават да са така, както до сега на ЦСКА ще им е много по-лесно да спечелят Лига на конференцийте, отколкото да станат шампиони на България.

ЦСКА изглежда е готов да се завърне на върха в България. Все пак предстои да видим дали “А” група и тази година ще е каквато я знаем от последното десетилетие или този път за разнообразие ще се играе… Малка подробност, която е от голямо значение.

автор:

Симеон Димитров