Цирк „Футболен съюз“. Най-добре е всички тези хора да се махнат още на следващия конгрес

April 23, 2021

Вече от над десет години гледаме този цирк, но до преди около година и половина малко хора му обръщаха внимание. Оттогава насам всичко случващо във футболния съюз щеше да е смешно ако не беше жалко и тъжно.

 Първо всички членове на изпълкома и президента на футболната ни централа уж подадоха оставки. После се оказва, че повечето не били го наравили. Сега всички обясняват как не искали да са част от футболния съюз, защото той им носи само нерви и негативи, а в същия момент правят всичко възможно да останат в него. Последната година и половина изпълкома и президента  на родният ни футболен съюз са в положение „много искам да се махна, но нямам желание“. Поне всички действия на тези в централата показват точно това.

За година и малко така и не намериха време да гласуват оставките си, които уж бяха подали, а после се оказа, че всъщност не е било съвсем така. Искат конгрес, но не им разрешават, а сега когато явно ще се случи се започнаха едни алабализми… Можело да има конгрес, но няма смисъл да се провеждат избори за ново ръководство. То щяло да е временно и след няколко месеца трябвало да се избира ново. С две думи така или иначе сме година и малко в оставка, дайте да останем и тази година а за другата ще измислим нещо друго… „ще се надяваме отново всичко да се затвори заради вируса и отново да няма възможност за конгрес. Ако не се случи нещо такова все ще се иамисли нещо друго“.

Всъщност  в уставът  на БФС  няма понятия като извънреден и редовен конгрес. Не съдържа конкретни правила относно мандатността на Изпълнителния комитет и президента и категорично не отговарят на истината твърденията, че в него ясно било посочено че новоизбраните президент и членове трябва единствено да довършат мандата. Напротив изцяло в правомощията на Конгреса е да вземе решение за пълен мандат на новоизбраните президент и членове на Изпълнителния комитет.

В крайна сметка, щом в поканата за свикване на Конгреса изрично е предвидено, че мандатът и правомощията на сега действащия Изпълнителен комитет ще бъдат предсрочно прекратени и всички негови членове ще бъдат освободени, няма никакви причини Конгресът да не избере нов президент и нов състав на Изпълнителния комитет с  пълен мандат на управление от четири години… По принцип…

  Ако тези във футболния съюз искат могат да го направят и да се махнат веднъж завинаги. Просто този Изпълком трябва  да приеме оставката на президента на БФС,  да прекрати мандата и правомощията на Изпълнителния комитет, да  освободи   всички негови членове, и да избере нов президент и Изпълнителен комитет с мандат 4 години… Не е трудно.

 По принцип ако тези във футболния съюз искат не е трудно да го направят, но от всичко, което виждаме напоследък това е нещото, което тези от БФС искат най-малко. Заради това измислят какво ли не и не спират да говорят из медиите със сложни юридически термини, с които объркват всички… Дори и себе си. Съмнявам се, че тези, които съсипаха родния футбол разбират и половината от това, което говорят. Просто го правят с идеята колкото се може повече хора да не ги разбират и надеждата да останат там, където са колкото се може по-дълго.

Няма човек, който обича футбола в България да иска тези хора да продължат да го управляват. Може някой друг клуб на конгреса да ги подкрепи по една или друга причина, но е ясно, че феновете не ги искат. Много по-добре за тези от съюза е  най-накрая да се махнат на конгреса, отколкото феновете да ги „помолят“  да си ходят след това…

автор:

Симеон Димитров