Цирк ” А група”… Или футбол с привкус на тото?

May 22, 2022

Откакто родното най-висше ниво на футбола се раздели на шестици, седмици, четворки и т.н. любопитните резултати на някои отбори доста зачестиха. Едни тимове за няколко мача получиха толкова голове, колкото не бяха получавали за целия сезон до този момент, а други пък вкараха толкова… Така наречените интригуващи и интересни за гледане мачове зачестиха и в плейофите не беше рядкост да се видят по 5, 6, 7 гола на мач. Направо супер… Щеше да е супер ако не беше леко съмнително.

Поредния “супер интригуващ” двубой се състоя в послеедния кръг на родната “А” група. В него футболните запалянковци видяха голове, дузпи, ядосани шефове по терена… Абе направо… Страшна драма и интрига до последната секунда в мач за спсяване в  шампионата. По принцип щеше да е хубаво ако не беше жалко. Или по-точно казано точно този мач се превърна в страшен цирк.. Логичния завършек на плейофите, които бяха изцяло с такъв привкус…. “Цирк А група”.

В мачът за спасяване между Царско село и Локо София се получи една трудна за обяснение случка.  В добавеното време при резултат 1-1 “царете” получиха дузпа. Отборът от покрайнините на София вече беше пропуснал една дузпа и Юсуфа Яфа взе топката да изпълни втората им дадена. Заяви, че ще я вкара и не пожела да даде топката на друг. Това поради някаква причина вбеси собственика на Царско Село Стойне Манолов, който нахлу на терена, удари шамар на неговия футболлист и го принуди да отстъпи. В крайна сметка зад топката застана Кавдански, собственика Манолов се оттегли, а капитана изпорти наказателния удар като го изпълни крайно несериозно. Мачът завърши при равенство и Царско село изпадна, а Яфа аплодира иронично. Това отново вбеси собственика на “царете” и той пак потърси физическа саморазправа с футболиста пред съблекалните.

Да се чуди човек защо собственикът на даден отбор толкова държеше дузпата да я бие някой, който няма да я вкара… Поне така изглеждаше отстрани. Действията на собственика, ироничните аплодисменти от Яфа, реакцията на капитана, или по-точно липсата на такава, която не приличаше на човек, който току що е пратил отборът си в долното ниво на футбола… Всичко това кара хората да си задават едни въпроси. Тото, пълен цирк, корупция…? Какво точно се случи в този мач и като цяло какво точно се случва в родния футбол като цяло?

Шефовете в БФС казаха, че нямало такива неща като корупция, тото и липса на феърплей. Тези, които евентуално трябва да се задействат, да открият и докажат пък нещо не им се занимава. Значи остава версията на футболния съюз, че просто родната “А” група е интригуваща и интересна. Преди време Михайлов си постави отличен в борбата с корупцията, не феърплея и всякакви такива неща. Щом шефа на футбола твърди такива неща и никой друг не може да докаже нещо различно значи всичко е така и съмнения от този род отпадат… Остава само цирка… Цирк “А група”.

автор:

Симеон Димитров