Цирка с ТВ правата може да се спре само от четири клуба в България

June 29, 2020

Решението на БФС с договорът за ТВ правата е едно от нещата, които определят българският футбол през последните десетина години. Едни хора се срещат и си приемат това, което най-много им харесва. Футболът в случая няма никакво значение. Важна е далаверата. Така преди десетина години един проект влезе в “А” група. Така проекта се бута напред толкова време… Така тази година един друг проект (малкия проект) влезе в тото лигата.

Управлението на родния футбол от “великите четвърти” доведе до там, че националния отбор от четвърто място стигна до “престижното” 60-то. В момента родните национали са зад “силите” Финландия и Мали, и на точка пред Буркина Фасо и Катар.

Проблемът в случая, е че един собственик на отбор от родната тото лига е член на изпълкома на БФС, притежател на ТВ правата за излъчването на въпросната лига, собственик на телевизията, която излъчва първенството, собственик на отбор от лигата и неофициален шеф на родната централа. Поне последните действия на тези в оставка водят до този извод.

Защо БФС-то в оставка подписа новия телевизионен договор? Договор, който е в изгода само на един отбор. Не може един проект с осем-хиляден стадион, който се пълни три-четири пъти годишно от гостуващи феннове да взима най-много пари от ТВ правата, които собственика им притежава.

Всички видяхме как преди няколко дни въпросния проект стана шампион пред педесетина фена…Видяхме ги и миналата година как се радваха на също толкова фенове на “Васил Левски”, когато взеха купата.

За сравнение една снимка на ЦСКА на мача за купата.

Мисля си, че е време четирите клуба с огромна фенска маса в България да се изправят и да направят като “Голямата четворка” в Англия в края на 80-те. Тогава Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Арсенал и Тотнъм искат да се отделят от футболната лига, за да получават по-големи ТВ права. По това време Футболната лига разпределя парите малко като в България сега. Голямата четворка генерира огромен интерес и посещаемост, а в същото време взима телевизионни права колкото отбор от четвърта дивизия с десет пъти по-малък стадион и фенове.

Към “четворката” се присъединяват и Нотингам, Вила, Нюкясъл, Шефилд Уензди, Евъртън и Уест Хям. Десетте тима се опитват да се отцепят от лигата, но се договарят за по-изгодни ТВ права. Успяват да договорят почти 5 милиона паунда.

Все пак отцепването се случва през 1991 г. Тогава въпросните вече десет създават висшата лига на Англия. Шампиоинът има независимост при подписването на спонсорски и телевизионни договори. Скай купува правата за излъчването на новата лига за 300 милиона паунда… От тогава всичко е история, но в момента ТВ правата са над 5 милиарда.

Родното първенство няма как да стигне милиард на година за ТВ права, но пък може да се поучи от англичаните. В България има четири отбора, които формират огромна част от зрителската аудитория. Всички видяхме как преди няколко години рейтингът на една кабеларка се изравняваше с платените спортни канали на Гела. А тогава само един от въпросните четири не беше в “А” група.

Какво ще се случи ако ЦСКА, сините, Ботев и Локо Пловдив решат да се отцепят подобно на “голямата четворка” от острова? Сигурен съм, че към тях биха се присединили и други отбори с фенове… Например Берое, Миньоро…

Ясно е, че такива като проекта, малкия проект с число, Царско село, Славия и още доста ще са против, но е достатъчно двата софииски и двата пловдивски отбори да повлекат крак. Единствено те, с феновете си зад тях могат да променят нещата… Четирите заедно.

Преди известно време ЦСКА пробваха. Предишния собственик на сините миналата година предаде идеята. “Разбра” се, с който трябва и претенциите му за ТВ права приключиха. Сега “новите сини” отново имат претенции за ТВ правата. Единствения вариант е четирите клуба да действат заедно. Ясно е, че само с проекти и сателити не става, а без двата софииски и двата пловдивски клуба интереса към тото лигата ще е нулев.

В Англия навремето футболната асоциация подкрепи голямата четворка. В България е ясно, че за подобно нещо трябва разрешение… А подобно “разрешение” може да се получи само с помощтта на феновете.

Крайно време е да вземем пример от големите и в България да започне да се провежда първенство по футбол… Истинско!

автор:

Симеон Димитров