Футболната есен на “А” група. Част1: общи положения

December 20, 2022

Родното първенство в момента е в дълга почивка, а подновяването му е далеч. По стари традиции преди коледа и нова година се правят някакви равносметки за това, което се е случило до този момент и се дават някакви оценки. Каквото и да се говори и пише, обаче, нещата в родното първенство не се променят. Колкото и да се опитват някои да ни убедят, че в “А” група има някаква оспорвана надпревара реално всичко си е такова, каквото е всяка година.

И тази година феновете на футбола в България остават с впечатлението, че в родното първенство има нещо гнило. Странният формат на “А” група с въпросните шестици, осммици и плейофи също допринася за това. В зависимост от това кой е първи и каква е разликата между него и втория винаги има възможност плейофите да се намалят наполовина, за да се избегне възможността за издънка на “нашите”, или да се изиграят целите ако има нужда да се наваксват точки…

За шестиците и осмиците е същото. Идеята, че някой отбор се е класирал във въпросната “печеливша” част на таблицата и каквото и да прави няма да изпадне му дава добра възможност за това-онова, което от страни погледнато изглежда като добър източник на доходи за някои отбори. След някои мачове с доста атрактивни резултати от УЕФА преди време намекнаха за странни резултати и съмнения за нещо гнило в “А” група, но футболния съюз отрече да има такива неща. Това явно беше достатъчно на всички и случаят беше приключен… В крайна сметка щом от БФС казват, че няма нищо съмнително в “А” група, значи няма.

Има го и усещането, че някои отбори са силно подпирани от рефери, футболен съюз и всички, за които се сетиш за сметка на други. Усещането, че и тази година въпреки опитите на другите шампионът отново ще е този от последните години също го има. Основания за това през изминалата футболна есен не липсваха. В не един и два мача реферите правеха неволни грешки, които случаино или не винаги бяха в поза на едни и същи отбори. А тези отбори благодарение на бонусите от реферите печелеха срещите си или поне не ги губеха. Тези и някои други подробности доста накланят везните в една позната вече посока. Наред с това и тази футболна есен в родната “А” група видяхме един добре познат феномен от предишните години, в който на някои отбори не им се играе много срещу едни, а срещу други излизат “на кило кръв и метър кожа” (така да се каже). От своя страна отговорните фактори от футболния съюз казват, че всичко в родното първенство е феърплей. Битката за титлата се решава само и единствено на терена, а останалото са единствено несъществуваща конспирация… Каквото и да казват усещането за нещо гнило в родното първенство го има.

Изминалите до този момент мачове показаха, че и тази година битката за титлата се очертава да е между два отбора… Доколко ще е двубой за титлата е друг въпрос. Не за друго, а защото един отбор срещу всички останали в “А” група не е двубой, но както и да е. И в това първенство, както и в предишните, тимовете с претенции за нещо рано-рано “пукат гумите”. За титлата остават да спорят два отбора, които обикновенно се откъсват много пред останалите. Другите от своя страна си намират правдоподобно оправдание за пред феновете им, забравят за претенциите си за титла и започват борба за първата шестица и местата в Европа… Междувременно се превръщат в сателит на когото трябва.

Общо взето и тази футболна есен е като тези преди нея… И тази преди нея… И тази преди нея… Единствената разлика е, че по някаква случайност сега първенецът е различен. Това би трябвало да означава, че ни чака интересна футболна пролет, но не е сигурно.

“А” група е такава, каквато е. Различава се много от повечето първенства по света. По български “добра” и “оспорвана”, но ние си я харесваме и не можем без нея.

Идва коледа. Нека всички, които обичаме футбол си пожелаем първенството да е феърплей, ВАР да започне да работи като този в Европа. Реферите да не “грешат неволно” все в една и съща посока. Да няма полиграфи, да няма повече такива случаи като в Дупница и Перник преди години. Да си пожелаем и шампионът да е най-добрият отбор на терена… По коледа стават чудеса.

автор:

Симеон Димитров