“Фондацията” и ЦСКА

June 19, 2024

Така желаната от някои смяна на ръководството на ЦСКА е факт. “Фондацията” взе власта в ЦСКА и “демикренизацията” както казваха някои е в ход. Сега големите въпроси са: Кои точно са фондацицята? Кой стои на върха на пирамидата? Как ще изглежда ЦСКА от тук нататък…? Не за друго, а защото в този момент нещата за ЦСКА не са много оптимистични. Новите шефове афишират някакви амбиции за титла и европробив, но действията им по-скоро казват борба за първата четворка и ако е възможно участие в Европа.

Преди време беше показана структурата на клуба… Хубава структура, но така и не стана ясно кой стои на върха на въпросната фондация. Спомена се някакво име, но реално въпросния шеф никой не го е виждал дори на снимка… Тайнствения шеф и въпросната фондация били осигурили пари за много сезони напред… Това добре, но важния въпрос е за какво има пари. За шампионска титла, за борба за местата в Европа или за участие в “А” група на принципа на повечето други отбори. Ако съдим от досегашните действия на “Фондацията” май е последния вариант…. Съдейки по трансферите до този момент и подготовката в България. “Връщането на червената идентичнност” и залагането на повече юноши на клуба и родни таланти, които “знаят какво е ЦСКА” не е лошо като идея, но по този начин със сигурност няма как да се целиш във върха. С нереализирани родни звезди и млади таланти “романтиката” може да се върне, но няма да стане нищо друго. С подготовка в България нама как да очакваш, че ще успееш да играеш контроли с качествени съперници и да създадеш боеспособен отбор… Победите в контроли над тимове от “Б”, “В” група и някой средняк от “А” група няма да покаже нищо. Нищо против тези отбори, но когато иимаш високи цели трябва да имаш и високи критерии.

Създаването в момента на отбор като този от 80-те, който да стане шампион и да играе успешно в Европа е абсолютна утопия. Хубава идея, която звучи страхотно, но напрактика неприложима… Нещо подобно на комунизма. Като идея е едно, а напрактика нещо коренно различно в негативна посока.

Другото, което би трябвало да притеснява червените привърженици след идването на “Фондацията” е ръководните органи в ЦСКА от Разград и Бистрица, и прекалено “европейското” поведение спрямо тези отбори. Преди време след  едно изказване на Юга за Лугогорец “организираните привърженици” надигнаха такъв вой, че… Сега директор на ЦСКА пожелава успех на разградчани в евромачовете, а от тези, които “обичат ЦСКА и мислят само за доброто на отбора” нищо… Създаде се едно впечатление, че едни хора взеха от новото ръководство едни пари за една емблема и сега за тях всичко е наред…

До началото на първенството има време. И ако както казват хората “денят си личи по сутринта” то “хегемоните” отново ще са шампиони, но този път няма да имат реална конкуренция както беше в последните години. След дългогодишната борба срещу разградската “хегемония” от предишните, сега новите шефове на ЦСКА от “фондацията” оставят впечатлението за приятелска прегръдка с Делиормана. Дали наистина е така и до какво ще доведе това предстои да видим.

На този етап изглежда, че ЦСКА ще е в положението на ‘полиграфите”, сините от Подуяне, пловдивките тимове, Миньор и всички останали, които както каза Томаш веднъж “бяха поставени в кофти ситуация” в някои мачове. Новите в ЦСКА до този момент са Иван Тасев, Марк Емилио Папазов, Асен Дончев, Росен Маринов, Симеон Александров, Алесандро Николов, Петко Панайотов, Лъчезар Иванов, Наско Цеков, Теодор Апостолов, Юлиан Илиев… Идеалния отбор за първия кръг…

Дали в определени мачове и ЦСКА ще са “в кофти ситуация” или “Фондацията” ще качи армейците на върха ще видим скоро.

автор:

Симеон Димитров