Фактите, а не разсъжденията показват, че ЦСКА заслужено са на върха в класирането

November 8, 2023

В сряда първата половина на първенството свърши. Това разбира се е леко условно защото формата на родната “А” група в момента е малко по-различен от този преди години, но общо взето вече всеки отбор е изиграл по един двубой срещу всеки съперник. На този етап би могло да се направи някакъв анализ на представянето и евентуални някакви прогнози за следващия сезон и половината плейофи.

“Изненадата” след “есенния полусезон”, както го наричаха преди време, определено е ЦСКА. Само до преди някой друг месец червените не ги брояха за живи, а повечето родни футболни “разбирачи” им отреждаха някъде между 5-то и 7-мо място. За ужас на всички след равенството в пловдивското дерби армейците се оказаха лидери в класирането. Кръг след това ЦСКА са втори с равни точки с първите.

Така изведнъж се оказа, че за поредна година единствения отбор, който си позволява да оспори първото място на “хегемона” е ЦСКА.  Първоначалните “хитове” Локо ПД и Черно Море беше ясно, че няма как да са лидери дълго време. Нито имат класата, нито ширината в съставите си, че да се задържат по-дълго на върха. Локо ПД ръмнаха набързо като тинейджжжъри първия път и сдадоха… Но поне са доволни от успехът си. Черно море все още се водят първи, но това е по-скоро временен факт. Това определено не е по вкуса на разградчани.

Армейците явно стряскат делиорманци. Май заради това всички “обективни” спортни медии още след мача на ЦСКА срещу Етър се активизираха. Любопитното в момента е, че всички анализи за полусезона са свързани с ЦСКА… Или по-точно колко слаби са армейците… Никой не споменава сините, които тръгнаха да стават шампиони, но рано рано сгънаха платната и в момента са по-близо до седмото място, отколкото до първото. Последният месец пък доказа, че сините нямат капацитета да променят нещата и най-вероятният за тях сценарии отново е познатата битка за бараж…

Никой не анализира и “хегемоните”, които обективно погледнато щяха да са малкко по-назад в класирането ако не бяха някои  “случайни” реферски грешки, които се оказаха в тяхна полза. За сметка на това взеха да се правят едни анализи, да се показват едни статистики и да се предоставят “доказателства”, които да убедят всички колко слаби са ЦСКА и колко незаслужили са да са на върха в класирането… От “обективните” и точни статистики, които доста анализатори предоставиха напоследък стана ясно, че всъщност ЦСКА се представя много по-зле от миналата година… Дори и от по-миналата и тази преди нея… Това според тях, неубедителния старт на първенството и няколкото недотам добри мача е доказателство, че армейците незаслужено са първи.

Не искам да разочаровам “обективните” статистици, но миналата година ЦСКА спечели толкова точки, че с тях щеше да е шампион в последните десет години. Както мач с мач не си приличат, така и първенство с първенство не си приличат. Заради това да се правят някакви асоциации с отминали първенстав е пълна глупост. Другата малка подробност е, че и миналата година по това време ЦСКА водеше на делиорманци с две точки преди те да изиграят последният си отложен мач. Помним какво се случи миналата година, но този път крайния резултат може да е различен. Колкото и някои да се опитват да ни убедят в нещо друго с помощта на статистиката реално ЦСКА не се представя по-зле от миналата година. Армейците тръгнаха лошо, но в последствие наваксаха изоставането си и в момента са на мястото, което заслужават. Да, изиграха някои неубедителни мачове, но успяха да си спечелят точките. В крайна сметка в първенството се броят точките. Тези, които си броят добрите игри завършиха миналото първенство с 20 точки разлика от върха. Тази година отново вървят в същата посока.  Това е обективната истина. “Фактите, а не разсъжденията казват така”.

Статистиката съм я коментирал много пъти. Със сигурност това не е нещо, на което да се вярва по родните ширини. Не за друго, а защото българските статистици представят нещата според внушението, което искат да направят. Тъжно е, но е факт. За жалост в българският футбол през последните 12-13 години нещата стоят така… Колкото и статистики да се извадят реалността е, че ЦСКА е първи и отново е единствения отбор, който стряска съня на проектанта. Точно този сценарии не е много по вкуса на делиорманци. Те със сигурност предпочитат някой измежду сините, моряците или смърфовете, но какво да се прави. Въпреки, че армейците направиха някой друг слаб мач на всички е ясно, че ЦСКА има нужната класа да стане първи накрая. Червените разполагат с добри играчи и е въпрос на време те да започнат да показват какво могат с пълна сила. Това със сигурност го знаят и статистиците и може би заради това правят “обективните” си анализи пълни със манипулираща статистика… Ако може поне да вкарат малко напрежение при червените или да спретнат някой скандал. До този момент тези трикове работеха. Длъжни са пробват и сега.

Тези, които не харесват ЦСКА да са първи атакуват с всички сили и опитват да убедят родните футболни фенове, че единствения достатъчно силен и заслужил отбор който трябва да е на върха е този от Разград… Анализатори, статистици и всички останали се опитват да ни убедят в правотата си.

“Фактите, а не разсъжденията” обаче показват, че ЦСКА заслужено са на върха в класирането. Всичко останало са празни приказки и опити на едни комплексирани хора да кажат на бялото черно.

автор:

Симеон Димитров