УЕФА отменя правилото за гол на чужд терен

May 29, 2021

Комисия към европейската футболна централа реши да премахне правилото за повече отбелязани голове на чужд терен, с което до този момент се определяше крайният победител в двубоите на пряка елиминация. Отмяната на това с “гол на чужд терен” според мен беше крайно време да се случи. Нямам представа кой и защо го е измислил, но решението на въпросната комисия към УЕФА правилото въведено през 1965 г. повече да го няма е правилно. Каква е разликата между единия и другия гол? Реално голът си е гол и няма логика този, който е вкаран като гост да има по-голяма “тежест”. Целта на елиминацията е единият отбор да победи другия, а не да го излъже с някой друг гол на чужд терен. Така повече няма да има отбори, които без да победят другите да продължат в турнира или пък някой, който не е загубил да отпадне.

Според мен отмяната на това правило ще премахне сметките на дребно и ще кара отборите всеки мач да се опитват да победят. Такава е идеята на елиминациите. Да победиш противника, а не да продължиш напред с 1-1 на чужд терен и 0-0 като домакин.

Определено добро решение на УЕФА и премахване на правило, което най-общо казано е глупаво. Нека всеки играе за да победи, а не за да вкара гол на чужд терен и след това да си прави тънки сметки.

автор:

Симеон Димитров