Този ЦСКА е различен

October 5, 2023

ЦСКА вече определено изглежда различно. Армейците стартираха първенството със слаба игра и резултати. Вече бившият треньор Саша Илич така и не успя да направи така, че ЦСКА да играе добре и да побеждава убедително. Скъпоплатените и качествени играчи, с които разполагаше изглеждаха като случайно събрали се след работа да поритат малко. И въпреки, че постигаше резултати и армейците до последно бяха в борбата за първото място на терена отборът изглеждаше не като борещ се за титлата, а по-скоро като тим от долната половина на таблицата… И като игра, и като поведение. Това и лошия старт на първенството логично доведе до смяната на Илич с Ел Маестро.

След първоначално слабите игри и няколкото тактически експеримента наследникът на Илич напипа верният ритъм. Ел Маестро намери правилните места на играчите по терена и спря да ги измъчва като ги използва на непривични за тях постове. Това от своя страна моментално доведе до коренно различно представяне от някои играчи… Юга и Линдсет например… НЕМ промени схемата и заложи на 4-4-2. Различното в случая е, че за разлика от класическото 4-4-2, ЦСКА играе без крила, а с четирима халфа. Така нареченият ромб даде резултат. Откакто Ел Маестро го използва армейците записаха пет поредни победи, а противниците на им не успяват да противодействат на голямата динамика и агресия в играта на червените… ЦСКА напипа верният ритъм и в момента изглежда заплашително и респектиращо. Армейците мачкат съперниците си и ги побеждават с игра която определено се харесва на всички червени фенове. Основната причина за това са Нестор Ел Маестро и играчите.

НЕМ заложи на схема, която до този момент родните отбори не практикуваха… Не за друго, а просто защото нямат играчи, които да изпълняват задачите си успешно. Ел Маестро заложи на така наречения ромб, а играчите на ЦСКА показаха, че са много качествени. Всички до един опровергаха футболните разбирачи, че тази селекция на ЦСКА е една скъпа издънка.

С всеки мач армейците играят все по-добре, а ребусите, които поставят пред противниковите отбори са неразгадаеми. Петте поредни победи са доказателство за това, но по-важното е начинът по който бяха постигнати… С тотална доминация над противника.

автор:

Симеон Димитров