Това не е сериозно

February 29, 2024

Един “обективен” журналист от една “обективна” спортна медия дотолкова се престара да следва предначертаната от шефовете линия, че стана меко казано смешен.

След като ЦСКА се класира на полуфинал за Купата на България “обективния журналист” се появи с уж анализ на срещата. Е, не чухме нищо за двубоя, но вместо това “градивния критик” поиска оставката на треньора на ЦСКА с абсурдни доводи… А, дали въобще спортен журналист тряббва да иска оставката на даден треньор и да дава съвети кой да го замени? Според мен не! Спортните журналисти трябва да отразяват новините, а не да се правят на селекционери, фенове, треньори и какво ли още не. На всички е ясно, че в родната действителност нещата не са точно така и журналистите също искат да ядат бял хляб.  Поне като решат да следват предначертаната от шефа линия, то нека опитат да го правят малко по-технично… Така да се каже… В противен случай зависимостите се виждат много.

След като “градивния критик” от “обективната” медия е решил да следва зададената линия можеше да разкритикува с аргументи Ел Маестро в много спортно-технически аспекти и със сигурност щеше да е прав за почти всичко. Можеше да започне с ЦСКА играе слабо. С много малко изключения е така. С играчите, с които разполагат армейците би трябвало да изглеждат на терена по съвсем различен начин. Можеше да отбележи, че маестрото някак не успява да намери точните места на играчите по терена и не всеки път залага на най-добрите в стартовите 11. Залага на схема, която е атрактивна, но за нея са необходими активни бекове. На Ливърпул им се получава въпросният ромб, но имат изключително активни бекове. ЦСКА не разполага с подобно нещо. От дясно  Мартин Стойчев е добре, но е резерва, а от ляво нищо. Така напрактика ЦСКА играе единствено през центъра, което в сгъстена защита, а и като цяло не е ОК. Ел Маестро няма план “Б” ако мачът не потръгне и почти няма идея как да затвори начът когато води. В единия случай пуска много нападатели, а в другия много защитници… Не, че нещо, ама май така не се прави.

“Обективния” журналист обаче поиска оставката на Ел Местро заради безумни причини, които единствено могат да накарат всички да се смеят. Според него треньорът на ЦСКА трябва да си ходи защото се след спечеления мач Маестро се бил зарадвал с красноречив жест с ръце… Добре, че този не коментира или анализира и англииската Висша лига, защото след всеки кръг щеше да иска оставките на Гуардиола и Клоп които след всяка победа правят същия жест с ръце за победа. Друга основателна според “обективния” причина е, че треньорът на ЦСКА се обличал модерно, слагал си префърцунени шалове и на последния мач с Арда бил с ръкавици… Е, тука няма какво да се каже. Не може ли да си сложи един анцунг и да спре да се прави на модна икона?

Това, обаче не е всичко. Най-голямата причина, поради която НЕМ трябва незабавно да се маха от ЦСКА е факта, че по време на един полет преди време не е искал да си говори с треньора на сините, а е предпочел да гледа Нетфликс… Това направо е недопустимо. За кой се мисли този? Как може Ел Местро да предпочете да гледа Нетфликс, а не да размени две думи с тренера на “отбора на народа” ?!  Страшно кощунство и огромна липса на уважение към един от топ треньорите на България.

Господин “обективния” сигурно не се сети и какво каза НЕМ за отбора на шефа и неговия треньор преди известно време иначе щеше да използва и това като мотив за оставката му. Даже може би щеше да започне с това като основна причина… Ако не беше смешно това щеше да е жалко.

Нивото на родната спортна журналистика е точно на нивото на родната “А” група. Мотото “който плаща, той поръчва музиката” важи с пълна сила… Поне така изглежда отстрани. Някои супер отдадени като “обективния” обаче успяват да стигнат дъното и да продължат да копаят надолу.

автор:

Симеон Димитров