Това ли е начинът ЦСКА да не е в “А” група и “хегемона” да няма конкуренция?

November 11, 2021

Последните месеци мине-не мине време и се заговаря за един “дълг” на ЦСКА към “Сердика Спортни имоти”. Поне напоследък е така… Лекичко се пуска една сума, която според някои ЦСКА дължи на държавното дружество. Тези дни и служебният министър на младежта и спорта се изказа по темата за базите на армейците и дългът им към въпросното дружество. По думите му процедурата за строежа на нова “Армия” е спряна, защото ЦСКА дължи една не малка сума на спортните имоти. Когато армейците дадат пари нещата ще продължат и “всичко ще е наред”… А, какво точно е наред според министър Кузманов и тези от спортните имоти? Идва време за лиценз и армейците ще направят каквото трябва?  В държавната фирма ще имат пари за добри заплати до следващия рекет срещу червените…? Май всички разчитат само на това?

ЦСКА чака почти две години за разрешително за строеж, което би трябвало да извади “собственикът на имота”, който се явява  дружеството “Сердика Спортни имоти”. Да, ама “собственикът” май няма такива планове. Единственото, което прави е да иска пари от ЦСКА. Не, че нещо, но така изглежда отстрани. Ако тези от държавната фирма искаха да изкарат разрешително за строеж до този момент щяха да са го направили… Щяха да променят по надлежния ред и статута на земята в Панчарево, но поради някаква причина такива деиствия от страна на държавната фирма, в която уж ЦСКА участва не са предприети. Изглежда и, че никой чиновник няма планове да предприема.  Не е взето под внимание и всичко, което ЦСКА направи с базата в Панчарево… От обрасли съборетини армейците превърнаха мястото в една от най-добрите бази в страната. Без да поискат и стотинка от държавата, както правят другите отбори.

Служебният министър изведнъж се превърна в нещо като счетоводител на ЦСКА и започна да разпределя парите на клуба изкарани от УЕФА… Май на тези от държавната фирма им се видяха много и поискаха част от тях. Или пък видяха, че един клуб в България си плаща за всичко и желае да си направи нова база и стадион със собствени средства и решиха да вземат от него колкото се може повече. Е, няма да стане!

ЦСКА е единственият клуб в България, който плаща огромни за родните стандарти суми, за да ползва собствените си бази. Така погледнато защо министър Кузманов не погледне колко пари са изкарали от Европа Делиорманци. Да вземе да обясни за стадионите с държавни пари на стадионите в Пловдив. Да каже нещо за трибуна “Моци”… Ако иска може да каже и за един отбор от София, който използва безплатно държавен стадион уж срещу инвестиции, които не пави. Ей така между другото може и да спомене защо държавата плаща всичките данъци и такси за стадиона, и всичко около него последните 30-тина години…

Министър Кузманов, а и тези от държавната фирма, която иска единствено да вземе колкото се може повече от ЦСКА може да опитат да обяснят защо не признават направените от червените инвестиции в модернизацията на техните имоти, които отдават под наем. Защото преди да се превърне в това, което е Панчарево беше грозна картинка. Пустееща, полуразрушена спортна база… Така, както между другото са и почти всички останали спортни съоръжения свързани с ЦСКА… Колодрума, басейна “Червено знаме” и всичко останало…

Сега базата в Панчарево е петзвездна с отлични условия за провеждането на тренировъчен процес. Това не е без пари. За целия срок на договора ЦСКА трябваше да направи инвестиции за 1 100 000 лева за стадиона и Панчарево. Тези суми са надхвърлени многократно и би следвало да се приспаднат.

Подобни изказвания като това на министъра Кузманов, а и тези преди него някак не звучат добре и не кореспондират с реалната действителност, но някак напомнят за едно отминало време, когато ЦСКА беше изхвърлен в долните групи на родния футбол. Тогава армейцие отново бяха единствените опоненти на делиорманци и изведнъж лицензът им беше отнет.

Идва време за раздаването на лицензи. “Дългът”, за който говорят тези от спортните имоти е достатъчен повод армейците да се премахнат от пътя на “хегемона”. Дали това е целта не мога да кажа, но някак всичко, което се случва води към тази мисъл. Подобно нещо вече се е случвало, а сега всичко някак много напомня на събитията от преди шест години. Дали отново ще е така? Това ли е начинът “хегемонът” да се отърве от конкуренцията или просто ЦСКА се изнудва за още пари?

Никак не звучи добре министър, пък дори и служебен, да прави подобни изказвания и едва ли не да се прави на счетоводител на най-титулования български отбор. Не е работа на министъра да смята колко са изкарали армейците от Европа и колко според него могат да дадат.

Че ЦСКА няма да започне да строи нов стадион  скоро е ясно. Раздаването на лицензи предстои… Да видим какво ще стане.

автор:

Симеон Димитров