Това, което вчера се случи на “Армията” беше грозно

May 20, 2022

Вчера “фенове” на ЦСКА направиха нещо, което не кореспондира с нормалното поведение на феновете на един отбор. Поне не и на отбор, който претендира да е голям. Група “развълнувани фенове” решиха да протестират срещу слабите резултати на отбора и влязоха на стадиона да счупят гредите. Това, обаче не им беше достатъчно и същите тези “фенове” посрещнаха Алан Пардю и играчите на ЦСКА с расистки обиди и хвърляне на банани и бутилки с вода по тях. Дали заради това Мазику и Юга след това не се почвиха на терена немога да кажа, но е твърде вероятно и напълно нормално.

Поведението на въпросните “фенове” е мего казано грозно и неадекватно. Не това е ролята ня феновете. Не и по този начин. Скандалът, който се разрази вчера поразително прилича на подобен такъв миналата година в началото на първенството. Тогава отново се случи нещо, което влезе в почти всички световни спортни медии. Тогава разбрахме и откъде идва всичко… Дали и сега не е така?

Поведението на въпросните “фенове” е старанно, нелогично и силно шизофренично. Такъв вид поведение е присъщ на едни други фенове и един друг отбор, но това е друг въпрос… Същите тези “фенове”  само преди няколко месеца величаеха футболистите, които вчера гониха и собственика на отбора, който днес “трябва незабавно да се махне”.  Същите тези “фенове” един през друг говореха за несломимия армейски дух, за истински армейци, за шампионски манталитет и такива ми ти работи… Вчера изведнъж същите тези хора заявиха, че нито един от тези не става, не носи армейския дух и трябва незабавно да се махне от ЦСКА… И футболисти и собственик… Малко е странно. Как до скоро тези играчи и собственик притежаваха армейски дух, а сега не. Хайде да се разберем. Стават или нестават? Притежават ли армейски дух или не?

Само да припомня, че преди време феновете искаха емблема – получиха я срещу много пари. Искаха пробив в Европа – вече втора поредна година армейците участват в групите на евротурнирите. Искаха автобус за отбора, за който и те щяха да съберат пари. Е, те събраха най-много за крушките на фаровете на въпросния автобус, но все пак го получиха. Съвсем скоро същите тези събираха, пари да помогнат на собственика да плати едни левове, които изкочиха изневиделица и спряха трансферите на отбора… А сега?

Честно казано всичко случващо се много намирисва и изглежда организирано от някой друг. И по някаква странна причина съвпада с приближаването на строежа на нов стадион. А говоренето на “организираните фенове” е силно шизофренично… До скоро и футболисти и собственик бяха супер, а сега не стават…

Направеното от “организираните” единствено вреди на имиджа на отбора и няма нищо общо с фенството. А изказването, че повече няма да ходят на мачовете на “този отбор” навежда на мисълта, че за някои все пак любовта има цена… Която явно някой е платил… Поне така изглежда.

НЕ-СПОРТ