Това го може само отборът от Герена

August 17, 2022

Преди много години западните спортни медии обявиха сините от София за евроидиоти. От тогава насам отборът от Подуяне прави всичко възможно да си задържи дадената им титла от европейските медии… И засега успява. При ваяко свое участие в Европа синия отбор тръгва да пише приказка и всеки път се получава нещо като къс разказ с разочароващ край.

Европровалите на сините от много години насам са по-скоро правило, отколкото изключение, а срамните отпадания от никому неизвестни отбори нещо нормално. В мачът срещу малтийския колос отборът на Мъри отново показа как го прави в Европа и сътвори поредното си футболно чудо, което завърши крайно разочароващо за сините фенове. Чутовната глупост, която сътвориха Мъри, Михайлов и компания доведе до поредния европейски син срам. Да вкараш гол, който те класира напред в 90-тата минута на мача и въпреки това да отпаднеш го могат само сините от София. Но пък трябва да им се признае, че са завидно постоянни в евроиздънките си. В мачът със спартанците от Малта всички в синьо на терена отново направиха всичко по силите си да загубят. Като се започне от меко казано идиотските грешки на Михайлов заради които паднаха двата гола и се стигне дотам, че Роналдо, Бари и останалите да се разминаваха с топката вместо да я вкарат в празната врата.

Преди мача Мъри и всички в синьо говореха за синя приказка, отлагане на първенството, групи в ЕКТ. След двубоя на Герена и късия европейски разказ е доста по-тихо от синия лагер, а стратега Мъри заговори за грешки на растежа и прескачане на етапи в развитието. Какъв растеж, какво развитие? Реално всичко е много по-просто… Отборът от Подуяне и при това евроучастие не надскочи себе си и направи това, което прави всеки път. Евроиздънките са толкова много, че ще е трудно да се изброят всички. Достатъчно е да си спомним Антверпен, БАТЕ, Беверен, Вадуц, Тампере и останалите незнайни отборчета от екзотични дестинации и ще видим, че отпадането от Хамрун си е по-скоро нещо очаквано и закономерно. Огромния син балон, който надуха Сираков и Мъри се спука. Беше въпрос на време, но се случи в най-лошия за сините фенове момент.

Мъри започна да пише приказка. Е, той и сините играчи написаха приказка, но за Хамрун Спартанс. Малтийският отбор стана първият в страната си, който стига толкова напред в ЕКТ и се класира за елиминационния кръг… Отборът от Малта твори история, а сините запазват своята.

След шокът от спартанците сините в типично свой стил решиха да напишат една жалба. Жалба, която донякъде да разсее тягостната атмоаферра на Герена. В нея се жалват пред УЕФА, че не са успели да победят малтийците на терена и ако може футболната централа да помогне. Може с преиграване, но за по-сигурно служебна победа за сините. Обречената жалба за преиграване не успя и върна всички в синьо на земята. Хората от УЕФА им направиха услуга, защото още едно спартанско фиаско щеше да дойде в повече на отборът от Подуяне.

Техния паралелен свят в надутият балон е нещо хубаво за всички, но реалността е съвсем друга. Там няма 40-годишни приятелства, няма шпалири, няма отборчета, които не се напъват много да направят живота на синът на шефе труден, няма “сухи мрежи”… Когато не си свикнал с него в реалния свят е гадно.

автор:

Симеон Димитров