Така шампион не се става

August 9, 2023

Всичко, което напоследък се случва в ЦСКА е необяснимо. С просто око се вижда, че армейците са в игрова криза, но тези действия на феновете, които виждаме напоследък не помагат с нищо това да се промени… Дори напротив.

Когато армейците печелят, подкрепата от трибуните е феноменална, а атмосферата на стадиона е страхотна. Всички са зад отбора и както се пее по трибуните “винаги верни”… Два-три лоши мача и недотам добри резултата и всичко се завърта на 180 градуса. “Феновете” започват да се сърдят “като ощипани госпожици” и решават, че няма повече да подкрепят отбора. Това пък с “винаги верни” отива някъде, незнайно къде.

Това на “Армията” по време и след мачът със Славия беше грозно и е поредното доказателство за това. Не е нормално цял мач да освиркваш твоя отбор. Не е нормално след мача фенове да обиждат играчи и да търсят саморазправя с тях… Грозно е и феновете не би трябвало да правят така.

Напоследък често се чуват коментари от рода на “този ЦСКА не заслужава феновете си”… Честно казано не съм 100% сигурен в това твърдение. По-скоро правилният въпрос е заслужава ли ЦСКА фенове като някои от тези в момента?

Голяма част от тези фенове на ЦСКА, които в момента по една или друга причина присъстват на стадиона трябва сериозно да се замислят дали любимият отбор трябва да се подкрепя със всички сили само когато печели? Трябва да се замизлят и тези, които казват “докато не започнат да бият няма да им стъпя на стдиона”… Не за друго, а защото точно това се случва.

В тълковния речник срещу думата фен е записано, че това е човек, който е страстен поклонник, запалянко и почитател. Феновете могат да бъдат всякакви, но общото между тях е, че са водени от страстта и обичта към това, което обичат. Никъде не видях срещу фен да пише, че това е мениджър, треньор, собственик, селекционер или нещо от този род… Реално ролята на фенът е да подкрепя. Това и нищо останало… В този ред на мисли действията на феновете на ЦСКА напоследък не кореспондират с истинската идея за фен и са меко казано странни. Наистина ли мислят, че като освиркват своя отбор ще го накарат да изглежда по-добре? Тези, които след мача отидоха да се разправят с футболистите и да ги обиждат наистина ли мислят, че това е начина… Дали ако шамаросаш някой играч той ще заиграе по-добре? Или ще мисли още в първия трансферен прозорец да се махне от отбора…

Няма отбор в света, който само печели. Има победи, но има и загуби. Винаги има спадове и игрова криза. Очевидно ЦСКА в момента е в такава. В такива моменти ролята на феновете е решеваща. Тяхната подкрепа може да направи така, че тя да премине по-бързо и безболезнено… Другият вариант е това, което се случва и в момента на армията. Феновете правят така, че кризата да се задълбочи и да продължи повече от колкото е нужно. Разправиите с играчите, обидите и всичко останало не помага въобще. Не бива така. Грозно е!

Накрая отново ще се питаме “как така загубихме толкова точки” ? Ще се чудим защо добрите играчи искат да напуснат отбора възможно най-бързо и са готови да отидат където и да е само и само да не са на “Армията”…? Никой няма желание да го обиждат непрестанно и да се чуди кога отново някой фен ще го причака до автобуса с идеята да се саморазправи с него…

Така шампион не се става…

автор:

Симеон Димитров