Така не се прави

March 29, 2021

ЦСКА смени треньорът си за пореден път. Поне в едно нещо червените са завидно постоянни… Треньорските смени…Един бегъл поглед показва, че след завръщането си от “В” група армейците рядко задържат треньор повече от 6 месеца… Всъщност ако изключим Белчев при първият му престой има само двама треньори, които са били 8 месеца начело на ЦСКА. Другите са били от 14 дни до 4 месеца, а най-често срещания претой последно време начело на червените е два месеца.

Така определено не се прави… Поне не от отбор, който афишира шампионски амбиции. Отбор, който се бори да не изпадне, няма време да чака и прави всякакви опити – да, но такъв, който иска да стане шампион… Аз съм на мнение, а вярвам и не само аз, че за 2-3 месеца няма треньор в света, който да успее да наложи своите виждания в един отбор и да промени играта му. За нещо такова трябва време и търпение.

Точно заради това треньор се избира мъдро според това какви са целите на отбора. Оставя се да си направи селекция според вижданията му и се оставя да работи. Колкото повече го оставиш, толкова по-добри резултати можеш да очакваш… Ако си избирал мъдро… В противен случаи се получават разни неща като тези, които виждаме последните години в ЦСКА.

Идва един треньор, който обича да играе с крила. Взима много такива, повечето добри, но след 2-3 месеца го махат. На негово място идва друг, който обича да играе с повече пасове и разиграващи халфове… Да, ама няма толкова и подходящи халфове. Преквалифицират се други играчи според нуждите на треньора, но резултатите не са налице и той също е махнат… След него идва друг, който иска да играе с халфбекове. Да, ама няма бекове, а има крила и преквалифицирани халфове. Пробва, но нещо отново не му се получава. Крилата са добри, но като бекове не ги бива много… Няма резултати и този треньор е сменен.

След толкова много треньорски смени и непрекъснато напасване на наличните футболисти към новите изисквания много точки са загубени и титлата е загубена… Маха се треньора и всичко започва отначало… И така пета година.

В началото на всяко първенство от ЦСКА афишират амбиции за титла и купа, но по време на самото първенство действията на червените някак не кореспондират с това. Няма как да станеш шампион с 3-4 треньорски смени за шампионат и продажбата на най-добрите футболист на полусезона дори и да си им намерил подходящи заместници.

Първоначалният импулс от треньорската смяна дава някакъв измамен резултат, а след това всичко зацикля отново. На новите футболисти им трябва време да се обиграят и шампионската титла става мираж. Ако армеиците мислят да го карат така най-добрия за тях вариант е да намерят 20-25 треньора, които да сменят през около кръг-два и да разчитат импулсът от треньорската смяна да им донесе успех.

По-добрият вариант е да се избере подходящ треньор и да се остави да работи… Според мен това е единствения вариант първото място да не е мираж още много дълго време.

Сега треньор е Супер Любо. Дано този път да се задържи по-дълго.

Успех!

автор:

Симеон Димитров