Спортният министър продължава да “тупка топката”. Ще има ли България модерен стадион и кога…

January 31, 2023

Министърът на младежта и спорта за пореден път коментира темите национален стадион, стадион “Българска армия” и стадион “Георги Аспарухов”. В последните месеци го прави често и всеки път реално не казва нищо, а преобладаващото в изказването и е “ще”, “скоро” и “надявам се”… Така беше и в последното и телевизионно интервю. Бившата олимпийска шампионка изговори заучената фраза колко важно за българския футбол е да има нови и модерни стадиони и как трябва да бъдат изградени такива, но за пореден път говореше в бъдеще неопределено време.

Национален стадион.

Министър Лечева заяви, че трябва да има нов национален стадион… Това всички го знаем. Знаем и, че националния отбор по футбол играе в Разград не заради отдадените фенове в региона.

Стадион “Васил Левски” не отговаря на почти всички критерии на ФИФА и УЕФА. Преди години се направи безумен ремонт на стадиона, който не направи нищо от това да се промени. На всички, от които зависеше това да се случи им беше ясно, че това е така и, че ще дойде момент, в който “Васил Левски” няма да може да се използва по предназначение, но явно идеята тогава е била “после ще го мислим”.

Според Министъра на спорта нов стадион ще има, но първо трябва да се намери място за него. После трябва да се реши кой ще го направи, как ще бъде направен, кой ще го управлява, как ще бъде менажиран… За всичко обаче се говореше в бъдеще време, което не е ясно кога ще дойде.

Стадион “Българска армия”.

За реконструкцията на стадиона на ЦСКА Весела Лечева за пореден път заяви, това което всички чуваме от много време насам. Министерството и ЦСКА са на финалната права за създаването на съвместно дружество. Това, че според Министъра всичко е на финалната права е добре за армейците. Проблемът в случая е, че министерството и армейците са на тази права от няколко години. През това време всеки се опитва да ни убеди колко близо е ЦСКА до нов стадион, но погледнато от страни тази финална права се оказва доста дълга, а както вървят нещата не се вижда и краят и.

Новото за ЦСКА е, че все пак оценката стигна до почти 30 милиона. Първата оценка беше близко до тази сума. След това се оказа, че някои хора леко са преувиличили за някои неща и оценката падна на около 23 милиона. Сега стана ясно, че държавата ще учааства с 28 498 000 лева според последната експертна оценка… Въртяха, сукаха, използваха момента и почти стигнаха до първоначалните 30 000 000… Явно това е цифрата, която им харесва, и на която държат.

Армейците са на “последната права”, но отстрани погледнато изглежда, че скоро няма да я преминат. Преобладаващото в изказванията на Министър Лечева за “Армията” беше “но”, “ще”, надявам се”… Бъдеще неопредено… Все пак важното е, че ЦСКА е на “последната права”.

Стадион “Георги Аспарухов”.

Министър Лечева взе отношение и за концесията на “Герена”. Тя заяви, че за съжаление в спорта все още не е реализиран нито един успешен модел на публично-частно партньорство и се надява това да бъде първият успешен такъв проект… Това реално обяснява много.

“Четейки между редовете” това обяснява защо другите проекти не се получават или са на “финалната права” от години. Дружеството между ЦСКА и държавата също ще е публично-частно. Идеята за изграждането на национален стадион също се въртеше около публично-частно партньорство.

Общо взето погледнато отстрани изглежда, че първо ще е “Герена”, а всичко друго евентуално ще се случи след това. Другият вариант е, че проектите, от които “нямаме далавера” не се случват… Все пак от Министерството на спорта увериха, че няма такова нещо и се работи единствено за доброто на спорта. Щом те го казват няма нужда да се съмнявам.

Остава да се спре с празните приказки и нещата да започнат да се случват, защото без нормални стадиони няма как да очакваме България да има силен футбол.

автор:

Симеон Димитров