Според програмата на БФС ЦСКА ще изиграе три мача за седмица… Случайно?

October 12, 2023

В нормалните първенства програмата се знае за месеци напред, а местните футболни съюзи освен, че се съобразяват с натовареността на клубовете правят така, че феновете да могат да посещават мачовете без проблем. В родната “А” (или “Л”) лига такива неща няма. Хората в БФС с огромни усилия правят една махмурлииска програма за два-три кръга напред и естествено никой не се интересува от феновете. В нормалните първенства футболът е продукт предназначен за феновете, но не и в милата ни родина… Пък, и в крайна сметка защо тези от футболния съюз да се съобразяват с феновете след като отборът, за които се прави програмата нямат такива… Той има служители, а те ще присъстват на стадиона когато каже шефът. За тях няма значение кога се играе мача. Дали е понеделник на обед, сряда следобед, петък сутрин или когато и да е няма никакво значение.

Във вторник следобед, може би по разбираеми причини, БФС изненада всички и напрактика обяви програмата за двубоите през следващия календарен месец. Те включват редовните кръгове, отложените мачове, 1/16 финалите за Купата на България… Огромна работа от страна на БФС в която са положени много усилия. Усилия да подредят програмата изцяло в интереса на един отбор. Кой казва, че в БФС нямало мислещи хора. Има, и то какви… Истински стратези.

Последните кръгове ЦСКА започна да играе добре и да печели мачовете си. Отборът  взе да става притеснителен за “хегемоните” и веднага се вземат мерки. Програмата за армейците е абсурдна и ясно се вижда желанието на тези, които са я правили да попречат на червените по всякакъв начин. Първо като ги накарат да играят в сгъстен цикъл без да има реална нужда от това и второ като попречат на голяма част от феновете да подкрепят отбора на стадиона… За другото има кой да се погрижи, а обичайните заподозрени са на линия.

Според програмата на “А” (“Л”) група  през следващия месец ЦСКА ще изиграе шест мача. Дотук добре! Абсурдното е, че само два от тях ще са в събота или неделя. Това означава, че единствено срещу Пирин и Крумовград армейците ще могат да разчитат на стопроцентова подкрепа от трибуните. Другото абсурдно нещо, в което ясно прозират намеренията на създателите на програмата е ЦСКА да изиграе три мача в рамките на календарна седмица… Понеделник, четвъртък, неделя… И това е при положение, че тимът не участва в евротурнирите. При всички положения без допълнителни ангажименти в Европа ЦСКА можеше да изиграе повече мачове в почивните дни. Можеше и да няма три мача за календарна седмица, но…

Някои ще кажат, че ако ЦСКА иска да стане шампион не трябва да го притеснява програмата, а да бие наред. По принцип е така, но това щеше да важи ако отборите бяха поставени при равни условия, а всички виждат, че в родната “А” група нещата не са точно така.

По принцип армейците не би трябвало да се оплакват, защото според програмата “хегемоните” ще изиграят мач повече от ЦСКА. Това идва от ангажиментите на делиорманци в Европа. Де факто “хегемоните” нямат три мача за календарна седмица. А, ако се следва практиката до този момент разградчани ще отложат поне два мача от сгъстения цикъл който им предстои. Като към всичко това се добави и малката подробност, че играчите на Разград не получават картони в родното първенство, а тези на ЦСКА ги виждат още на излизане от съблекалнята излиза, че армейците са прави да недоволстват от така съставената програма. На този етап отново изглежда, че състезанието ще е мезду червени и зелени, и за пореден път едните ще са в по-добра позиция заради добре познатите в последните години субективни фактори. За мачът между двата отбора в началото на Декември армейците освен, че ще са изиграли повече мачове през по-малко време, ще са и с достатъчно количество наказани водещи играчи… Добра стратегия…

В крайна сметка програмата е важна. Правилното и подреждане винаги може да окаже някакво влияние. Похвално е усилието на тези от БФС да я сътворят по начин изцяло по вкуса на един отбор. Ако той е доволен мнението на другите не е от значение. А, феновете… От тях реално никой не се интересува. Ясно е, че тези от футболния съюз не се интересуват от тях.  Важно е да се угоди на когото трябва.

автор:

Симеон Димитров