СОС каза “да” на ЦСКА

July 11, 2023

За щастие днес в Столичен общински съвет се намериха хора, които да разберат, че ЦСКА опитва да направи нещо добро за София и футбола в България. Това, разбира се не е краят на сагата нова “Армия”. Има да се извърви още много път. Предстоят съгласувания с РИОСВ и НИНКН, разрешение за строеж след съгласуване с много институции, които ако имат желание могат да забавят нещата, но е крачка която приближава.

Преди около месец тези, които не желаят ЦСКА да има нов и модерен стадион опитаха за пореден път да забавят или ако е възможно изцяло да стопират изграждането му. След като през годините успешно забавяха всяка стъпка на армейците в тази посока сега бяха активирани и “активистите еколози”. Тези, които подкрепят “зелените” каузи  и удобно се възползват от “защита на природата” набързо изпратиха писмо до РИОСВ с искане да не одобри инвестиционния проект на ЦСКА и пожелаха оценка на въздействието върху околната среда. Това, че премахвайки тренировъчните игрища, ще  се насадят много нови дървесни видове и реално ЦСКА ще подобри състоянието на парка и ще върне към него зелена площ от 40 декара явно няма никакво значение за “еколозите”.

Всички знаят, че разработването на оценка за въздействие върху околната среда е дълга и тежка процедура и обикновено продължава с години. Това означава, че тези хора биха забавили изграждането на нов стадион за много дълго време… По подобни причини се бави и приемането на плана за управление на парк „Витоша“, което доведе дотам, че някои квартали на София стигнаха почти до Копитото… Това, обаче е друга тема…

След толкова много проекти, които откровенно съсипваха околната среда, а зелените въобще не реагираха човек остава с впечатлението, че не зеленото им е движещата сила, а “зеленото”… Кой знае? Може пък и просто да са някакви хорица, които са жадни за внимание и винаги, когато могат да го привлекат върху себе си се възползват… Защо да се напъваш и да правиш нещо срещу някой, който е решил да изреже някоя гора и да си направи хотел (например) на нейно място, като няма кой да те види и чуе? Много по-яко е да се обявиш за еколог и да придобиеш известност с нещо, което вълнува страшно много хора и със сигурност ще станеш известен…

За щастие днес в СОС ЦСКА получи зелена светлина и се приближи още повече до това, да има нов модерен стадион. “Еколозите” опитаха, но на този етап не успяха. Законът не изисква за ремонт да се прави ОВОС. Единствено в компетенциите на Столична община и кмета Фандъкова е дали ще приемат искането на “еколозите” от „Зелени закони“ за ОВОС. След като 9 от от общинските съветници гласуваха „за“, трима се въздържаха, а против нямаше ЦСКА получи “да”. Одобрението на столичната управа е една от важните предпоставки за получаване на разрешително за строеж за реконструкция на стадиона.

Армейците спечелиха поредна битка, но със сигурност ще има още. Тези, които не искат да има нова “Армия” няма да се откажат и ще продължат да опитват… Остава да се мине през прекалено много институции, които ако имат желание спокойно могат да забавят всичко много дълго време.

Сега предстоят съгласувания с РИОСВ и НИНКН. От ЦСКА са предоставили цялата необходима информация, свързана с реализиране на инвестиционното намерение и чакат крайното произнасяне от двете иниституции. По принцип е въпрос на време. Въпросът е колко? Ако се вземат за пример пловдивските стадиони би трябвало да не е толкова много. Ако обаче се съди по действията през последните години на всички, от които зависи новата “Армия”, то най-оптимистичният срок е минимум година… И то ако някой не измисли някоя жалба или нещо друго, с което да забави нещата… Всички видяха, че това го могат…

Все пак нека всички армейци се порадват на поредната победа. Нека вярват, че ЦСКА не би срещнал проблеми при обективно разглеждане на документацията и въпреки всичко неизбежното ще се случи. Днес все пак се видя, че в СОС има хора, които въпреки всичко вършат работата си професионално, разбирайки необходимостта от ново, модерно спортно съоръжение. Да се надяваме, че и на другите места през които трябва да се мине ще има такива.

Можем да сме сигурни, че тези, които нямат желание ЦСКА да има нов стадион ще продължат да опитват това да не се случи. Възможности все още има много, но колелото вече се върти… И колкото и да не им се иска ЦСКА е още една стъпка по-близо до своята цел.

автор:

Симеон Димитров