Служебният министър май не се вълнува от “обществените”, а от някакви други интереси

December 10, 2021

В действията и изказванията на служебния Министър на спорта от последните месеци личи само едно, а то е, че този “велик” петобоец не се интересува от държавния, а от някой друг интерес. Поне така излиза от всичките му изказвания откакто е спортен министър. Още не научил пътя към кабинета си господин министъра Кузманов заговори за “дълговете” на ЦСКА към държавното дружество “Сердика-Спортни имоти”.

“Пазителят” на държавните интереси не спира да повтаря как ЦСКА дължи едни пари, които за родните стандарти не са малко, и как ако не се издължи държавното дружество щяло да фалира. Любопитното е, че някак удобно служебният министър забравя да спомене ( или не иска, или така са му казали да направи…нямам представа), че ЦСКА са направили подобрения в държавния имот за многократно по-голяма сума, но някак няма кой да прихване теова от дължимите наеми. Или пък не иска. Защо само господин Министърът може да каже. Както и дали защитава държавните или нечий други интереси.

Може аз нещо да не съм разбрал, но нали държавното дружество “Сердика спортни имоти” беше създадено с единствената цел да се реконструират базите на ЦСКА? Нали уж ЦСКА и държавата щяха да направят това смесено дружество с цел обновяване и стопанисване на имотите?

От това, което се случва последните години няма нищо такова. Държавното дружество “Сердика-Спортни имоти” се е превърнало в рентиер, който се издържа от огромните наеми, които армейците плащат. Тези хора в това дружество не правят нищо друго освен да искат пари от ЦСКА и да си получават огромните за родните стандарти заплати. За толкова време никой ot въпросната фирма не направи необходимото да промени статутът на земята на базата в Панчарево. Като собственик министерството на спорта и  “Сердика-Спортни имоти” така и не пожелаха да извадят разрешително за строеж. Единственото, което правят е да бавят всяка процедура колкото се може повече, да се изказват в медиите и да си взимат заплатите. Примери за това как нещо, което може да се свърши за две седмици се случва за две и отгоре години много…

Оценката на имотите например се забави почти две години. Първоначално след забавяне от над една година се  изготви оценка, която беше почти два пъти по-голяма от нормалното. След възражението на ЦСКА се изготви нова, която като по чудо стана за около две седмици и този път беше реална. Всички видяхме, че в крайна сметка за изготвяне на оценката са необходими около две седмици, а не както се получи около две години… А през това време едни хора в едно държавно дружество взимаха заплати за правенето на нищо… Или по-точно за правенето така, че всичко свързано с изграждането на нов стадион и нова модерна база на ЦСКА да се случва по най-бавния възможен начин. Никой от чиновниците не си мръдна пръста да приспадне вложените от клуба средства за подобрение на държавните имоти, от които нито министърът, нито министерството се интересуват. Единственото, което тези в министерството правеха е да пишат поредното изказване на министъра пред медиите как ЦСКА дължи пари, които всъщност не дължи.

Министърът дори си позволи да назове собственикът на ЦСКА “алчен бизмесмен”… Това честно казано е меко казано нагло. Така нареченият “алчен бизнесмен” за последните няколко години е дал за спорта и спортистите в България много повече от колкото спортното министерство за последните 30 години. Това естествено спортният министър и тези от министерството не ги интересува… Те си гледат тяхната “мисия”.

Кузманов, и тези преди него, много са се “загрижили” за държавните интереси. Говорят непрекъснато за някакви измислени дългове на ЦСКА. Тези, които толкова много държат да запазят държавните интереси и да “защитят” държавното имущество дали не би трябвало да желаят “Армията” да бъде реконструиран час по-скоро? Дали не е логично ММС да желае това, което притежава да е модерно и да отговаря на всички критерии за модерни бази, а не тъне в разруха, както е в момента? Това министърът явно не го интересува… Неговата мисия много явно е друга.

Тези дни министърът Кузманов дори си позволи да говори някакви неща за справедливост и равнопоставеност… За каква равнопоставеност става дума след като ЦСКА плаща над милион за да ползва стадиона и базите си, а в същото време любимия проект от Делиормана дава 14 хиляди? На разградчани държавата им построи “великата” трибуна “Моци” на промоция. На пловдивските отбори се дават едни милиони, за да си направят стадиони. За отборът в Стара Загора реално всички българи плащат. Най-вероятно в цената за тока има и графа “Берое”… И не на последно място любимецът на всички власти. Отборът от Подуяне. Стадионът им беше подарен. За него сините любимци на власта не дават нито лев. В същото време държавата вече 30 години плаща всички данъци и такси на сините. НАП и разни такива подробности въобще няма да коментирам… Та, за каква равнопоставеност, справедливост и държавен интерес говорим господин Министър? Интерес явно има, но той не е държавен…

Служебният министър заяви, че бил поканил ЦСКА на разговори и тогава щяло да се разбере как ще се процедира по нататък… Ако този некомпетентен или може би зависим министър не си отиваше “разговор” със сигурност щеше да има… “Разговор” и с червената армия. И съм сигурен, че този разговор нямаше да му хареса. В случая няма нужда. Да се надяваме, че този човечец няма да направи нещо подобно на един друг служебен министър-председател преди години и няма “пет минути” преди да си тръгне да сътвори някоя глупост… Дано следващият спортен министър, който и да е той, да работи за спорта, а не за нечий интереси…

автор:

Симеон Димитров