След поредното разсрочване Сираков задейства “план Б”

February 27, 2023

НАП отново клекна пред сините и за пореден път се постигна договорка за “изплащането” на задълженията. Доколко това действие на приходната агенция е по правилата и каква “вратичка” е използвана или някаква друга хватка е друга тема. Не за друго, а защото няма логика някой да не плаща, дълговете му към теб да се увеличават, а ти да сключваш споразумение след споразумение и да правиш разсрочване след разсрочване на задълженията с надеждата, че този път ще е различно и длъжникът ще започне да си плаща задълженията. Друга малка подробност е, че според едни правила, които се предполага, че трябва да се спазват от всички в България се забранява разсрочване на просрочени и необслужени задължения. Реално погледнато от действията на НАП изглежда, че никой там няма планове да си вземе парите… А и никой на Герена няма планове да дава тези пари. Ако все пак някой от отборът от Подуяне мислеше в посока изчистване на задълженията лагерът в Дубай нямаше да се проведе. Нямаше да се дават много евро за нов играч ден-два преди Сираков да отиде да се моли за поредната отсрочка. Продажбата на Кордоба и Краев щеше да се случи, а с това според обявеното щеше да бъде покрита повече от половината сума към НАП. Тези, които “спасяват” отбора нямаше да взимат заплати по 48 000 на месец както каза синът на Тодор Батков…

Според всичко това поредното разсрочване на задълженията само на “честна дума” и без адекватен финансов план навежда единствено на мисълта, че на едните не им се дават тези пари, а другите нямат желание да си ги вземат. Това с 30-те процента, които да отиват към НАП също е леко спорно… Ако се съди по действията на закъсалите вековници през последните години нищо чудно приходите им от този момент нататък рязко да намалеят.

Споразумението с НАП е факт. Лицензът и за другия сезон явно е осигурен, но идеята на Сираков за начинът, по който ще се случат плащанията към приходната агенция са много дискусионни. Идеята на собственика на сините с дарителската сметка не е лоша. Сините фенове започнаха да отменят ремонти, да чупят касичките на децата си и какво ли още не за да пълнят сметката на вековниците. Събирането на толкова милиони, обаче, е трудно осъществимо. Вариант е “феновете Магнитски” да се включат в даренията и изведнъж дължимото да се събере, но това е малко вероятно.

“Играта” с акциите и вдигането на капитала на клуба по принцип звучи добре. Реално двата варианта за набиране на по-голям капитал са емитиране на облигации или емитиране на акции. По-добрият вариант за вдигане на капитала на едно дружество и повече по вкуса на закъсалите вековници е чрез продажба на акции. При този вариант евентуално сините няма да са задължени да връщат парите обратно, а всички знаем, че даването не е от любимите им неща. При облигациите вековниците ще са задължени освен да върнат средствата по тях и да плащат и лихва на инвеститорите, които са ги закупили, което за тях не е опция… От “Герена” взимат, не дават. Като цяло не е лошо да опиташ да продадеш нещо, което не струва нищо за много пари, но този план на Сираков трудно би проработил. Акциите на сините през последните години са като руло тоалетна хартия в обществена тоалетна. Подхвърлят ги нагоре-надолу, търкалят ги къде ли не и всеки може да се добере до тях, но за пускането им на борсата има определени правила. Това все пак не са домати и сините не могат да ги изкарат на сергия пред “Герена”. За да се случи това е необходим инвестиционен посредник, а при това положение на сините едва ли доброволно ще се намери някоя финансово-брокерка къща, която да посредничи. Дори и по някакъв начин от “Герена” да намеря начин да пласират акции мисията отново е трудноосъществима. Реално и при този вариант единствената възможност идеята на синия шеф да проработи е някой от “тайнствените” Магнитски спонсори да реши да си купи тоалетна хартия за 15 милиона лева… Не е невъзможно, но е малко вероятно.

Преди години, когато НАП вместо 30% запорира целите сметки на едни отбори моралистите от Подуяне говореха за спазване на правилата и как всички са длъжни да ги спазват. Отдавна всички са разбрали, че стожерите на морала държат на правилата, но само когато се отнася за другите. Всички са длъжни да си плащат данъците… Всички са длъжни да плащат на НАП, но не и те, защото те носят името на Апостола на свободата и определят морала. Те казват кое е правилно и кое не. Кои сме ние да се съмняваме в техните преценки, ценности и морал?

Сега на дневен ред са даренията…. Какво ще стане след това, ще видим. Ако никой от тези планове не проработи има вариант и с казино или някоя бетинг компаниия… Най-добрия вариант за сините е отнякъде да се намери бащица…. Варианти много.

Сагата продължава.

автор:

Симеон Димитров