Син “морал” или търсене на лична изгода

November 2, 2022

Наско Сиараков дълго време обяснявашв за едно 40-годишно приятелство. След това на последния конгрес сините подкрепиха точно това ръководство на футболния съюз и много дълго време обясняваха на всички как точно този шеф и това БФС е най-доброто за родния футбол. Изведнъж закъсалите вековници от Подуяне промениха мнението си и заредиха декларация след декларация срещу родната футболна централа.

Само  до преди няколко месеца сините, наричаха  протестиращите срещу БФС шматки. След това промениха мнението си и “заплашиха” президента и футболния съюз, че ще ги изметат. Последваха отменяне на наказания, асистенции с ръка, необходимия комфорт за сините и победи, в които главно действащо лице беше реферът и ВАР. Сините бързо забравиха декларациите и заплахите към футболния съюз и всичко тръгна по старо му. Вековниците нижеха победа след победа и никой на “Герена” не се сещаше за заканите си към футболния съюз… Настана една синя идилия и всичко беше “цветя и рози”…

Сега, след една поредица без реферски аванти и серия без победа сините отново смениха мнението си и скочиха срещу реферите и футболния съюз. Заговориха за морал, рестарт на родния футбол, за толерирани отбори и т.н… Днес шефът на моралистите Сираков стигна по-далеч и заяви, че през последните 15 години хората в БФС  не само, че не са решили проблемите в родния футбол, а и са ги задълбочили. Шефът Сираков дори стига до прозрението, че България е сред най-изостаналите старни във футболна Европа… Много странно заключение на шефа на сините. Не за друго, а защото последния конгрес не беше преди 15 години, а той след него доста често обясняваше как точно това ръководство на футболния съюз прави най-доброто за родния футбол. И заради това го е подкрепил. Другата малка подробност е, че в голяма част от тези 15 години шефът на сините е бил в Изпълкома на футболния съюз… Но това е малка подробност… От всичко написано в синята декларация оставам с впечатлението, че г-н Сираков и останалите на Герена в последните години не са били в България,  не са говорили за едно приятелство, не са гласували за Михайлов и отборът им не е получавал реферски аванти. И сега изведнъж са много изненадани от това, което се случва в родното първенство.

Цялата тази реакция на сините е меко казано странна… Странно е и твърдението на всички от “Герена” за толерираните отбори. За тези, на които сините правят “шпалири” и им изпращат поздравителни писма след някой равен в Европа всички знаем. Любопитно ми е обаче какво мислят шефовете на отборът от Подуяне за асистенцията с ръка, неотсъдена дузпа за някой техен противник, някое измислено нарушение, с което ВАР отменя гол във вратата на отборът от “Герена”… Това не е ли реферско толериране? Или ако е за отборът, който носи името на Апостола всичко е в реда на нещата… Подпиране и толериране е за другите.

Че паметта на всички, които са свързани с отборът от Подуяне и помнят само това, което им харесва е ясно… Или постъпват както прави една съседна на България страна… Измислят си тяхна нова версия на нещо, което е било, повтарят го 100 пъти и си го броят за истина. Новата версия за тях е истинската и отричат всички останали, но пък всички помним и знаем и за това, за което сините не искат да си спомнят. Знаем за “новия Левски”, знаем за другарката Драгойчева, знаем за подпомагането на сините от БГ Пощи, за Динамо, за държавна сигурност и всичко, което сините отричат… Помним как сините попитаха един премиер с какво държавата ще помогне на “отбора на народа” и опашките от спонсори…

Като се има предвид същността на сините силно се съмнявам, че всичките декларации срещу футболния съюз са за доброто на родния футбол. В главите на Мъри, Сираков и всички сини добро за родния футбол е добро за отборът от Подуяне. Май идеята е друга и току виж БФС са щедри още на мача срещу “моряците”, а скоро след това сините забравят за всичките си ултиматуми… Поне до следващия път.

Ще е любопитно дали тази позиция на сините ще е последна или ще се смени съвсем скоро… Любопитно е и в крайна сметка да се разбере какво мислят сините за БФС… Един път е най-доброто, а в следващия момент е “пропито от корупция”. Един път прави най-доброто за българския футбол, а в следващия момент са го завлекли на дъното… След всички изказвания на Мъри и Сираков не само аз взех да се обърквам. Какъв в крайна сметка е футболния съюз?  Ако действително в последните 15 години е “пропит с корупция” защо Сираков гласува за него… Това, че в голяма част от тези години е бил в изпълкома и чак сега го казва нама да го коментирам. Няма да коментирам и дали все пак някой не би трябвало да го накара да обясни малко по-подробно за въпросната корупция.

Какъв в крайна сметка е футболният съюз според сините? Добър ли е? Лош ли е? Или всичко зависи от това, което отборът от Подуяне получава… 

автор:

Симеон Димитров