Силен български футбол може да има единствено с нов БФС и спазване на правилата

бфс
January 4, 2022

Измина още една година и все още родният футболен запалянко, с много малко изключения, предпочита да гледа първенствата на запад от България вместо нашенската “висша лига”. Причините за това са много, но основните са в настоящия футболен съюз. Тези, които управляват футболът в България вече прекалено дълго и некомпетентно нито искат, нито могат да направят родното първенство привлекателен продукт. Друга причина е, че голяма част от клубовете, които участват в “А” групата са доволни от това, което се случва последните години и ако наистина не се налага предпочитат нещата да си останат такива, каквито са. Това обаче с едно адекватно БФС, ясни правила  и спазването им лесно ще се промени.

Напоследък доста усилено се заговори как футболът в България трябва да стане бизнес. Като идея е добре… Поне така е в доста страни по света… И отново се стига до проблема… Голяма част от “професионалните” ни футболни клубове все още не желаят да приемат действителността и искат нищо да не се променя. Те са доволни на малкото, което им се дава регламентирано от ТВ права и спонсори, и нерагламентирано от един отбор за “извършване на услуги”… Така да се каже… За останалото разчитат на държавата. Това води родния футбол до там, където е, но на никой не му пука. Всички са доволни от това, което им се предлага и си “живуркат” спокойно… Поне до сега… Сега държавата реши да спре кранчето на някои отбори. Те изпаднаха в тежка финансова криза и  нададоха вой до небето. Новият начин на работа и финансиране не им хареса и тепърва ще трябва да се учат да работят каткто го правят отборите по света. На този етап не им се получава и тези отбори са на ръба на фалита.

Освен отборите, които се финансират от държавата има и едни други, които е много любопитно как се финансират. Става въпрос за едни участници в родните “А” и “Б” групи, които са изкуствено създадени тимчета или проектчета, които нито имат фенове, нито стадион, нито каквото и да било, което да им докарва доходи извън споменатите вече “регламентирани и нерагламентирани”. За тях е любопитно от къде точно идват доходите, с които се купуват скъпоплатени футболисти, дават се големи заплати и се осигурява съществуването им в “А” група. Каквото и да си говорим колкото и богат да е някой бизнесмен и колкото и много да желае да притежава отбор, когато дава за него по около 5-6 милиона на година, а изкарва по-малко или милион, след година-две ще реши да се откаже. Поради някаква странна логика обаче в България тези отбори, или както е модерно да се наричат проекти, се роят като гъби след дъжд. И всички желаят да са част от елита. Защо е така, след като на пръв поглед сметката не излиза може само да се предполага… Не за друго, а защото според всички в родината ни няма нищо нечестно (така да се каже) във футбола.

Тези от футболния съюз пък разрешават на драго сърце “отбори”, които не отговарят на нито един критерий за участие в “А” група да участват  в нея. За тях няма проблем. Важното е да има избиратели на следващия конгрес.

Новата идея на Михайлов и веселата компания е от следващия сезон “А” група да стане от 16 отбора… Как точно ще се случи отново никой не е помислил. Като се има предвид, че голяма част от отборите в “А” група са в тежка финансова криза, а някои от тях обявиха, че ще прекратят участието си това решение е странно. Другото, което не е в плюс “А” група от 16 отбора е факта, че от отборите в “Б” група единствено Етър отговаря на критерийте за участие в елита. Едно от важните условия е стадион с осветление, а такъв имат единствено търновци. Другите мераклий за “А” група имат проекти и идеи, но чакат държавата да направи осъществяването им реалност. Така отново ще се стигне до познатите парадокси отбор от Пазарджик да “домакинства” в Пловдив, перничани в София, варненци в Балчик или Каварна и т.н…

С оглед на всичко това за какъв футбол, и за какъв бизнес говорим?

Като за начало във футболният съюз трябва да дойдат хора, които мислят трезво. Да обявят едни правила и критерий, които който не може да спазва и покрива няма да участва в “А” група… Или въобще в професионалния футбол.  Да не се правят изключения, а идеята да се вкара някой отбор в елита, защото ще е “сателит” на един друг или пък собственикът му е “приятел” и на конресът ще гласува “както трябва” да отпадне.

Важно е собствениците на родните тимове накрая да осъзнаят, че реалноостите са други и държавата не е длъжна да плаща за прищявките на някой, който е решил да си прави отбор… Или проект. Трябва да осъзнаят и, че школата на някой отбор не е само един от критериите да имаш отбор в елита, а и място, от което можеш да печелиш. Примерите по света са не един и два.  Важно е и БФС накрая да започне да изпълнява функцийте си. Единствено тогава родният футбол може да тръгне нагоре. Фновете да започнат да пълнят стадионите както е било преди 90-та годиа и футболът да стане бизнес и в България.

Докато това не се случи ще продължим с някакви решения наужким и съмнителни мачове. Националният ни отбор ще продължи да се доближава все повече до така наречените футболни джуджета. Ще гледаме мачове като тези последните десетина години. Феновете по стадионите ще са малко, а идеята футболът да стане бизнес ще си остане едно добро пожелание.

Разбира се, за да се случи това първото и основно нещо е тези, които в момента са в БФС да се махнат. За годините, в които бяха начело на родния футбол те показаха, че нито знаят как да водят футболът ни напред, нито имат воля и желание за това… А, когато им се наложи и видят, че няма мърдане и компромиси и футболните шефове щат не щат ще започнат да спазват новите правила.

С това БФС няма да стане…

НЕ-СПОРТ