Сбирката на БФС и решенията

June 26, 2020

Вчера се състоя сбирка на БФС. Събраха се хората, видяха се, “пипнаха” леко формата на родната тото лига, решиха кога ще се избира нов президент и изпълком на футболния съюз и ей така между другото се разбраха за новия договор за телевизионните права. По този начин и през следващите пет години телевизията на един собственик на проект от тото лигата и член на изпълкома ще продължи да излъчва родното футболно първенство.

Това, че и през следващите пет години ще има телевизия, която да предава родния футбол е добре, но въпросът е трябваше ли тези в оставка да вземат това решение. Според тези от футболния съюз не е имало други кандидати за тото лигата. А, те питали ли са някой друг?

На срещата вчера първо обясняваха за кризата и липсата на пари. Минаха и през познатото, че родния футбол не се котира добре. Странното е, че до скоро казваха друго. Таксата за платения канал излъчващ първенството ни първоначално беше 3-4 лева. Сега е 9 лева, а абонатите са около 600 000. Лесно може да се сметне приблизително колко прибира Агата на година от “нещо, към което няма интерес”. Преди месец поредното вдигане на цената беше обяснено с модерното на последък “пазарна конюнктура”… Казано просто продукта се търси и цената му се вдига. Това, обаче е било миналия месец, когато трябваше да се вдигне цената на платения канал. Сега явно е друго.

Всички помним и когато ЦСКА беше във “В” група как рейтингът на една кабеларка стана по-висок от тази на платените канали на човекът от изпълкома. Това с няма кой да гледа български футбол някак не върви. Няма кой да гледа проекта от Разград, но в България има отбори с огромна фенска маса, и не е справедливо те да получават от телевизионни права по-малко от проекта. Така, както е в момента и както ще продължи да бъде поне още пет години.

Все пак след множество въпроси вицето Фурнаджиев обясни, че съгласно договора, една година преди изтичането му се започват преговори и ако се стигне до съгласие се подписва нов. Спокойно можеше да се изчака до декември и новото БФС да реши този въпрос, но тези сега са използвали “вратичката” и са решили нещата за да са сигурни, че всичко ще е както трябва.

И какво излиза? Собственика на телевизията, която излъчва първенството, който е собственик и на отбор от родната тото лига, член на изпълкома на БФС и реално командващ футболната ни централа е започнал преговори със себе си. Офертата, която си е дал му се е сторила добра и всичко си е наред… Само на мен ли ми се струва странно и в тотален конфликт на интереси?

Не трябваше ли футболния съюз в оставка да остави нещета с телевизионните права на следващото управление? Или са се притеснявали да не се случи нещо и следващото управление да избере друг.

Излиза, че и българският футбол си има един цар Киро. Каквото каже-това става.

Може да е законно, но дали е честно и морално? Със сигурност тези от футболната централа това не ги интересува.

автор:

Симеон Димитров