Само българи в тото лигата? Стига глупости

March 30, 2020

  Почти фалиралите сини преди няколко дни казаха, че щели да играят само с техни юноши. Това, разбира се ще се случи само ако държавата не помогне пак, за което не се съмнявам.  Едно нещо, обаче ми направи впечатление тези дни лишени от истиннски спортни новини. Всички пишещи за спорт захапаха тази тема и взеха да развиват някакви теории колко ще бъде хубаво ако всички отбори започнат да играят само с българи. Някои отдадени на каузата дори стигнаха по-далеч и взеха да предлагат примерни състави за отборите. Не, че имам нещо против българчетата ритащи топка всяка събота, но според мен това е пълна глупост. По този начин футбола в България ще мине на нивото на този във Фариорски острови… Например.

 Тези хора явно много са се притеснили, че ако по някаква причина тотото не помогне на сините столетници те ще закъсат. И в момента се опитват да убедят всички да станат слаби колкото тях…. Ами така си е. „А“ група само с български футболисти звучи много романтично, но и страшна простотия. Реално ако има добър български футболист той се преборва с конкуренцията и играе. Антов е типичен пример за това.

 Любопитното в цялата тази история е, че се цитират всички отбори без един. Препоръчва се на всички в родната тото лига да играят само с българи, но никой не обелва дума за отбора на Агата. Защо ли?

 Всеизвестен факт е, че този, който разбира от всичко, този, който пребори коронавируса за три-четири дена, този щедър и загрижен за всички ни човек хич не харесва конкуренцията. И сега освен всичко останало си има и една  вярна кохорта, която е готова да напише, и каже всичко, което ще му хареса. И те го правят. Където  да погледнеш, четеш и слушаш колко е добре за българския футбол в тото лигата да играят само нашенци. Ако имахме стотина като Стойчков, Пенев, Марто Петров, Бербатов, Стенли… Стойчо и всички големи от 80-те  щеше да е супер да играят само нашенци, но сега…. Просто няма такива играчи… Всъщност има няколко и те “въпреки” чужденците играят в ЦСКА. Когато си добър го показваш и играеш, а в другия случай разчиташ на подобни глупости за да се уредиш. “А” група е пълна с родни “футболисти”, които разчитат на това, че отборите им ги вълнува повече тотото, отколкото лигата. Мисля си, че те са повече от достатъчни и родната “А” група няма нужда от повече туристи.

 Какво се случва с отборите, на които водещите футболисти са им наши момчета?

Гордо заемат средата на таблицата, а някой от тях ако излезе в Европа прави страхотни дербита с треторазделни отбори от Македония и Албания. За жалост това е реалността. И заради тази реалност не трябва да се подвеждаме по глупостите на сини и зелени. Зелените са ясни. Камара “българчета” от Латинска Америка, а сините май искат и някой друг освен тях да прави геогравски открития в Европа.

 Само с българи родната „А“ група няма да стане по-силна. Дори напротив. Ще стане много по-слаба. Нищо против родните футболисти, но просто повечето не стават. Това е тъжната истина. Каквито и да са чужденците в доста от случаите те правят разликата. Затова…

 Нека престанем да се занимаваме с нашенците в тото лигата. Много по-добре и по-важно  е в националния отбор да играят само българи. Силни, слаби, каквито-такива. Такива като Марселиньов, Вандерсонов и останалите латино „звезди“ с нашенски паспорти нямат място в националния. За това съм твърдо за, а за тези глупости през последните дни на синьо-зелените медии незнам какво друго да кажа освен…

  Стига глупости!

автор:

Симеон Димитров