Родния ВАР работи перфектно… Колкото и да не ни се вярва

October 19, 2022

Родните отговорници за ВАР системата в родното първенство решиха да дадат специална пресконференция, в която да обяснят за работата на реферите и ВАР в България. На нея бяха обяснени някои “специфики по отношение на работата на системата”, които според организиралите пресконференцията “не се тълкуват правилно и не са разбрани”.

В мероприятието бяха давани много примери и след това надълго и нашироко се обясняваше защо решението на ВАР реферите е едно, а не друго. Общо взето след целия организиран цирк стана ясно, че родния ВАР работи перфектно. Отговорникът Петров гордо заяви, че системата е използвана в над 350 срещи и до този момент има само една грешка. След него шефът Кашай спомена за две грешки, но пък това само говори каква демокрация е в БФС и как всеки има право на собствено мнение. А, в крайна сметка какво са две грешки в над 350 мача… Всичко е в рамките на статистическата  грешка. Накрая всички стигнаха до мъдрото заключение, че ВАР понякога греши, и че системата е добро средство за помощ на съдиите, но решението е на главния съдия… Оправдаха се със субективната преценка на реферите и всичко е… “ни лук-ни ял”….

Любопитното в случая е, че след толкова изгледани клипчета и разяснения след тях за реферските решения стана ясно, че “ощетените” от ВАР отбори са сините от София и Славия…  Невероятно, но факт.

Е, бива ли така? На отборът на чичо Венци не са му дали дузпа срещу Арда, а срещу отбора на приятеля от 40 години било допуснато да се зачете нередовен гол, с които сините загубили… Любопитното е, че никой не говори за асистенцията с ръка за победния гол на сините срещу Берое. Никой не спомена нищо и за отменения гол на Ботев ПД на “Герена”. Не се чу и дума за многобройните реферски побутвания на сините, на които всички сме свидетели откакто кавалерът на Малтийския орден и проповедник на правилния футбол пое отборът от Подуяне. След изказванията на пресконференцията няма да се учудя ако скоро отново всички чуем, че сините са сами срещу всички.

От пресконференцията стана ясно и, че ЦСКА няма за какво да се оплаква. За ситуациите, за които армейците имаха претенции към ВАР се разбра, че или са отсъдени правилно, или  ВАР се е намесил, но пък реферът така е решил, а в крайна сметка решението е на съдията. За измисленото нарушение на Линдсет преди голът на Шагоян срещу Хебър стана ясно, че реферът така е решил. Нарушението срещу Вион преди голът на Пирин във вратата на Бусато никой не го коментира. ВАР прегледал имало ли е засада преди гола на благоевградчани… Е, факт е, че нямаше. За някои от предишните ситуации, за които армейците имаха претенции през сезона често се случваше същото… Ако има засада се гледа за нарушение, ако има нарушение се гледа за засада. Примерите са много, но пък ВАР винаги са прави, а съдията е отсъдил така, “както е решил”… За останалото съдиите винаги имат някакво обяснение. За избутването в гръб на Шагоян в наказателното поле на Лудогорец Кашай каза, че все пак футболът е контактен спорт… Любопитно ми е дали би мислил същото ако положението беше в наказателното поле на ЦСКА?

Естествено бяха засегнати и други дискусионни моменти с останалите отбори в “А” група, в които ВАР се е намвсил, но се оказа, че всяка намеса е била правилна и грешка няма.

От днешното говорене на отговорниците за ВАР  в родната “А” група стана ясно, че системата работи перфектно. Всички претенции към нея са неоснователни. Грешките са пренебрежително малко и са заради субективната преценка на реферите, върху които ВАР не може да въздейства. Може да им подскаже за евентуална грешка, но крайното решение е на рефера. Това общо взето звучи малко като “ние сме си точни. Това, че другите грешат не е наш проблем.”… Нищо, че и едните и другите все се водят професионални рефери, които са ръководени от шефът Кашай, който би трябвало да следи за техните действия. Другото е, че най-ощетени от ВАР са сините вековницици на Мъри… Тези, които следят родната “А” група със сигурност биха се изсмяли на подобно твърдение, но според хората на 40-годишния приятел е така.

Най-важното, което стана ясно от пресконференцията на тези, които би трябвало да следят в родната “А” група правилата да се спазват е, че те виждат всичко по някакъв техен “субективен начин”, който често се оказва, че не е най-правилния. Интересното е, че всеки път облагодетелстваните отбори са всеки път едни и същи, но това е друга тема на разговор.

Явно за тези от стаичката с мониторите е нормално да се гледа за засада ако има нарушение или обратното ако се наложи. Важното е който трябва да е доволен… И накрая всички да се оправдават, че те не са виновни за отсъжданията на реферите и със субективността…

Какво да се прави? Прави се каквото трябва и се бяга от отговорност… Важното е който трябва да е доволен.

ВАР си работи перфектно. Тези, които го оспорват просто не са наясно със спецификите  по отношение на работата на системата.

автор:

Симеон Димитров