Реферите трябваше да отменят не два, а три гола на Черно море

February 12, 2023

Сините стартираха пролетната част от сезона така, както завършиха есенната и по този начин най-лошата серия без победа в цялата история на клуба продължава. Под вещото ръководство на бащата на правилния футбол и треньор номер едно на България отборът от Подуяне загуби с 0-1, а това е 9-ти мач без победа за великия стратег.

След мача треньора на треньорите си имаше готово обяснение за поредната постна продукция на неговите играчи и обвини терените, ниските температури, вятърът, ледът и какво ли още не за поредната синя несполука. Стана ясно и, че отново сините не са надиграни, а са загубили просто защото не са имали възможност да играят футбол. Футболистите са имали желание да играят футбол, но не са имали възможност. От изказването на треньор номер едно остава впечетлението, че сините играчи са футболни магьосници, които са бързи, технични, комбинират перфектно, а дрибълът и финтовете им карат хората по стадионите да стоят с отворени уста и да се наслаждават на страхотното им футболно шоу, което е направо за друга орбита и галактика… Проблемът никой да не вижда всичко това са терените в родната “А” група, големия студ по това време на годината, жегата малко по-нанатък, от време на време дъждът… Като слушаш Мъри оставаш с впечатлението, че за първи път е в това първенство и до този момент не е бил наясно какво е положението в родната “А” група по това време на годината.

Истината е, че проблемите за сините не са заледения терен, лошия футболен бог или нещо друго. Преди този мач сините изиграха и не спечелиха още осем. Тогава температурита бяха доста по-високи, а терените доста по-добри, но отново не видяхме страхотните качества на играчите от “Герена”. По това време проблемите пред Мъри бяха, че играчите му все още не успяваха да разберат идеите му за правилния футбол… След перфектната подготовка в Дубай всичко това би трябвало да е минало, но сините отново не играят както Мъри каза, че ще го правят. На мача срещу Черно море сините не успяваха да си подадат два паса. Не успяха да създадат и “повече мелета”, а приказките за хегемони някак отлитат все по-високо със синия балон.

Великия стратег вместо да говори за терени, слънце, студ и подобли небивалици да вземе да обясни защо отборът му игра почти едно полувреме. През първата част отборът на Мъри имаше някаква инициатива и опитваше да диктува събитията на терена. Създадоха няколко опасности, но реално всичко за сините свърши след полученото попадение малко преди края на полувремето. От там нататък не сътвориха нищо запомнящо се и не затрудниха с нищо вратата на Дюлгеров. Единственото хубаво за сините беше, че Никола Попов отмени два гола на моряците. Всъщност Попов трябваше да отмени три гола. Това беше единствения вариант магическия отбор от Подуяне да достигне поне до равен, защото се видя, че от дългото продължение, което реферът даде няма смисъл… Казано иначе през вторите 45 минути играчите на Стоилов “спукаха гумите” и дори и два дни да бяха играли отново не се виждаше как ще стигнат поне до равенство. Заслужава си да се помисли защо сините играчи бяха в кондиция само за едно полувреме. Все пак футболната среща е 90 минути… Или и това е нещо, с което Мъри не е съгласен.

Вместо Стоилов да се оплаква от терените, времето, атмосферното налягане, приливите, отливите, зелената комета и какво ли още не, може да опита да обясни защо отборът от Подуяне изглеждаше като тим от “В” група. Нали според Мъри сините звезди струват милиони и цяла Европа ги иска, но от “Герена” не ги пускат защото ще стават хегемони… От това, което видяхме днес отборът от Подуяне може да стане хегемон, но във “В” група.

Младата надежда, не само на сините, а според “престижната” класация “Футболист на годината” и на България Марин Петков за 30 минути игра нямаше правилно отиграване. “Топ” защитнищите в съставът му ( отново според същата класация) бяха абсолютно неадекватни. На моменти отиграванията им бяха такива, че все едно за първи път излизат на терена и виждат топка. Халфовете трудно връзваха по два паса, а да измислят нещо интересно явно беше мисия невъзможна… Любопитно е, но не много, защо на стадион “Ивайло” под рамката на вратата застана Николай Михайлов. Ако някой е искал това да е подарък за една годишнина не му се получи. И в този мач негово комично отиграване доведе до гол във вратата му. .. А за това не беше виновен теренът. Не е виновен и Михайлов. Той толкова си може. На теория другите може и да влязат в час и да започнат да показват някакви страхотни неща по родните терени, но за Михайлов няма шанс.

Интересно е и какво е целял тренера със смените на Роналдо и Ивелин Попов в продължението на мача, но пък кой може да оспорва, критикува или коментира решенията на треньор номер едно. Това явно са някакви смени, които могат да бъдат разбрани само от истински корифеи във футбола, какъвто безспорно е Мъри.

Трябва да стане ясно на всички, че Станимир Стоилов е треньор, който е много над нивото на “А” група. Създал е и отбор, който не е за родните футболни терени. Заради това всички в БФС трябва да се съобразят с желанията му и футболните магьосници от Подуяне да играят, когато Мъри смята, че е добре… Когато не е прекалено студено, прекалено топло, ветровито, дъждовно. Когато терените са добри. Няма ретрограден Меркурий. Не е новолуние или пълнолуние. Не преминават комети покрай земята, които да разсейват сините играчи…

Ако треньорът реши редно е и футболния съюз да направи футболните срещи на сините да са само по едно полувреме, за да може играчите да са свежи. Ако е необходимо и реферите трябва да отменят колкото гола е необходимо в синята врата.

Щом това е варианта да се радваме на магическите сини и да се наслаждаваме на играта им в родната “А” група е редно да се направи… БФС трябва сериозно да се замисли върху предложенията на Мъри. За доброто на българския футбол.

автор:

Симеон Димитров